Dian Solo с нов аранжимент на космическата „Излел е Дельо хайдутин“

Dian Solo направи нов прочит на космическата песен на България „Излел е Дельо хайдутин“. Вокалът в новия вариант на фолклорния шедьовър е на Кристина Карамфилова. Видеоклипът е на Дан Танев.

„Излел е Дельо хайдутин“ е българска народна песен от златоградския регион (Родопска фолклорна област). През 1977 г. песента, в оригинално изпълнение на Валя Балканска, е включена в Златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 2“ и „Вояджър 1“, като музикално послание от Земята към далечния космос и евентуална извънземна цивилизация.

Златната плоча (The Golden Record) на Вояджър е грамофонна плоча, поставена на борда на двата космически апарата. Плочата съдържа записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили. Въпреки че космическите апарати не пътуват към определена звезда, след около 40 000 г. Вояджър 1 ще бъде на разстояние 1,6 светлинни години от звезда в съзвездието Змиеносец.

Поради незначителните си размери в сравнение с необятното междузвездно пространство е много малко вероятно космическите апарати да бъдат открити случайно. Ако някога записът бъде открит от извънземни същества, това най-вероятно ще е в далечно бъдеще и затова на плочата се гледа като на своеобразна капсула на времето и символично послание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!