100-годишни носии и впечатляващи изпълнения на Фолклорна магия в Банско

Изключително силен старт на „Фолклорна магия“ в Банско

На 12 юли стартира второто издание на Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, Банско. Мащабният форум бе открит лично от кмета на града Георги Иванов и от Директора на фестивала Виктор Касъмов.

На двете сцени в Градски парк първият ден бе отреден за изява предимно на самодейци от Банско и региона. Те се представиха впечатляващо и в четирите категории: за пеене, танци, свирене и демонстрация на обичаи. Победителите, между които и представители на Сърбия, имаха възможност да се изявят със своите изпълнения и във вечерния концерт, редом до големите и доказани имена на българския фолклор.

Вечерната концертна програма бе съчетание от автентичен и модерен фолклор. Пред хилядите банскалии и гости на града своя музикален поздрав направиха МФГ „Годлевски Великден“ и даровитата Ана-Мария.

Неповторимата Николина Чакърдъкова заедно с Неврокопски танцов ансамбъл вдигнаха на крака всички хороигралци, които извиха дълги и кръшни хора. Емблематичната певица сподели, че гостува в Банско след 8-годишна пауза и е много радостна от факта.

През целия ден на разположение на всички бяха отличните кулинарни зони, занаятчийски стоки, атракциони и забавления.

Победителите в първия фестивален ден, определени от изключително авторитетното жури в лицето на проф. Лозанка Пейчева, доц. д-р Венци Димов, Бинка Добрева, Генчо Генчев, доц. Георги Хинов, Светла Барякова, Димитър Христов, иконом Георги Касапинов, Даниел Спасов.

Категория „Дръж се, земьо“ във възрастова група до 12 год.:
I награда – Folklorni ansambl ‘Crnilovic’/Сърбия/
II награда – Танцова формация Веселие /гр. Банско/
III награда – ДТС „Рупите“ /с. Рупите/

Категория „Дръж се, земьо“ във възрастова група от 13 до 17 год.:
I награда – ТС „Рупите“/с. Рупите/

Категория „Дръж се, земьо“ във възрастова група над 18 год.:
I награда – Фолклорен ансамбъл „Горна баня“/Горна баня/
II награда – ТФ „Бански фукли“ /гр. Банско/
III награда –ФА „Гераци“ /Горна баня/

Категория „Фолклорни виртуози“ във възрастова група до 12 год.:
I награда – Мустафа Моллов /гр. Банско/

Категория „Фолклорни виртуози“ във възрастова група от 13 до 17 год.:
I награда- Тамбурашки състав /гр. Банско/
II награда – Мартин Димитров /Горна баня/

Категория „На мегдана“:
I награда – Женска група за народни обичаи /гр. Хаджидимово/
II награда –Група за обичаи, с. Баничан

Категория „Нашенски славей“ във възрастова група до 12 год.:
I награда – Ивана и Ивона Малчови /гр. Банско/
II награда – Елиф Уруч /с. Корница/
III награда – Вяра-Любов и Кристина Гигови /гр. Банско/

Категория „Нашенски славей“ във възрастова група над 18 год.:
I награда – ЖПГ „Еделвайс“ /с. Пирин/
II награда – МФГ “Банска младост“ /гр. Банско/
III награда – ЖФГ „Пирински бисери“/гр. Банско/

С представители на българския фолклор от всяко кътче на България премина вторият ден на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в град Банско. На двете сцени в Градския парк се изявиха участници от Силистра, Варна, Кюстендил, Севлиево, Сандански, Перник, Свищов, Добрич, Велинград, Хисаря, Дупница, Димитровград, Берковица, Монтана, Банско, Смолян, Разград и много други.

Надпреварата в четирите категории: за пеене, танци, свирене и демонстрация на обичаи беше изключително оспорвана, защото всички участници се представиха на високо ниво. Освен завладяващи изпълнения в духа на българските непреходни ни традиции, те се бяха постарали и с автентично за региона си облекло, като на сцената се представи дори и 100-годишна носия от района на Сандански.Приемствеността между поколенията също бе демонстрирана, като на сцената имаше 4-годишни дечица редом до 90-годишни баби.

Вечерният концерт за втори пореден ден събра хиляди хороиграчи и любители на най-българските ритми, които извиха неспирни хора под автентичните звуци на изпълненията на Стоян Петков, МФГ „Бански старчета“, на тракийския славей Бинка Добрева и на примата на македонската песен Румяна Попова заедно с танцьорите от „Майсторите на танца“.

Фестивалът „Фолклорна магия“ продължава и на 14 юли с историческа възстановка на освобождението на Банско, много изпълнения на самодейци от цялата страна, както и със завладяващи вечерни концерти. Входът е свободен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!