Фолклор от 7 страни в Бургас, награда за ансамбъл „Филип Кутев“

9 фолклорни състава от 7 страни ще участват тази година в Международния фолклорен фестивал в Бургас. Той е най – старият в страната и това лято е 39 – тото му издание. Музика и танци от Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия и България ще радват бургазлии и гостите на града от 22 до 26 август.

Ансамбъл „Филип Кутев“ ще получи наградата „Нестинарка“, която се дава за 13 – ти път. Статуетката се връчва за принос в развитието и популяризирането на фолклора.

Фестивалът започва на 22 август от 18.00 часа традиционно с дефиле на участниците. То ще тръгне от площад „Тройката“, ще премине по ул. „Александровска“, ще спре пред Община Бургас, където фолклорните състави ще се представят и ще продължи по ул.„Богориди“, през Морската градина към Летния театър. Там ще е галаконцертът на националния Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Новото тази година е, че фолклорното изкуство ще бъде представяно с музика, танц , но и слово. Организаторите споделиха, че за тях е важно не количеството на съставите, а качеството на това, което ще покажат. Сред участниците ще има 4 професионални формации – гостите от Казакстан, ансамбъл „Филип Кутев“, Капанския ансамбъл от Разград и бургаския – „Странджа“.

Организатор на фестивала е Община Бургас, а бюджетът на проявата е 70 000 лева, заяви на пресконференцията зам.- кметът по образование и култура Йорданка Ананиева. Според нея, тази година участниците са по – малко, заради късното изпращане на покани към ансамблите и ограничения бюджет. Над 100 формации са били поканени, а желание да се включат са проявили едва 14.

Участващите фолклорни състави ще се представят на сцената на Летния театър, на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина и ще гостуват в някои от съставните селища на Общината. Навсякъде входът за концертите е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.