Хиляди в подкрепа на идеята за Ден на българския фолклор

Инициативата бе обявена официално от сцената на зала 1 на НДК

В понеделник вечер няколко хиляди почитатели на българския фолклор, които изпълниха зала 1 на НДК в очакване на спектакъла “Време за фолклор”, за първи път имаха възможност и се подписаха в подкрепа за създаване на специален празник в негова чест – Ден на българския фолклор.

Това е прекрасна идея на художествения ръководител, създател и продуцент на “Чинари” – Асен Павлов. Зад него застава и целият състав на ансамбъла, а в инициативния комитет са още проф. Дора Христова – дългогодишен диригент на “Мистерията на българските гласове”, Стоян Янкулов – Стунджи, съставът на “101 каба гайди” и фолклористът проф. Румяна Цинцърска.

Идеята за създаване на такъв празник бе обявена официално преди началото на спектакъла “Време за фолклор”. В залата бяха оставени 22 специално подготвени книги за събиране на подписи в подкрепа на инициативата. Броят им не е случаен, защото предложената дата е 22 юни, когато е лятното слънцестоене.

Вечерта бяха събрани няколко хиляди подписа. Стана ясно, че Министърът на културата Боил Банов подкрепя инициативата, зад която застанаха още – Съюзът на артистите в България начело с Христо Мутафчиев, Гилдията на Атракционни и сценични изкуства с председател Иван Иванов, Национална секция на ЦИОФФ в България с председател Емил Павлов.

Съвсем скоро се очаква Ден на българския фолклор от идея да се превърне в реалност. А до тогава пазителите на традицията – всички участници в спектакъла, показаха подобаващо, че тя е повече от жива и е в добри ръце!

С майсторските си фолклорни изпълнения, с любовта към това, което правят, с прекрасното си настроение и емоция от сцената, ансамбъл “Чинари, “Мистерията на българските гласове”, Стунджи и “101 каба гайди” убедиха зрителите напълно, че българският фолклор напълно заслужава да има свой празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!