Скандалът с новия клип на Мариана Попова се заплита

Новият видеоклип на Мариана Попова, който е към песента „Две хубави очи“, по едноименното стихотворение на Пейо Яворов, предизвика голям скандал. Наскоро в интервю за Би Ти Ви поп звездата заяви, че това може да е последната й песен. Причината за това е, че е отвратена от пошлостта и бездарието в музикалната гилдия, но не конкретизира с имена. Няколко дни  по-късно, при представянето на сингъла пред NOVA, Попова попадна в проблемна ситуация.

В клипа към песента „Две хубави очи“, с участието на половинката й Веселин Плачков, са използвани кадри от филма „Дамасцена”. Режисьорът Тодор Анастасов сигнализира във Фейсбук страницата на предаването „На Кафе“, че това е станало без негово съгласие.

„Според договора ми на режисьор на филма, всяко използване на кадри на заснетия материал извън филма става с мое съгласие – такова аз не съм давал. Показването на клипа ще е незаконно и подсъдно“- написа тогава Анастасов. По-късно той похвали Нова телевизия, тъй като оттам реагирали много бързо и не излъчили клипа.

В отговор на режисьора, Мариана Попова написа в своята страница в социалната мрежа: „Да създадеш красота и да я хвърлиш в мръсотията на общество с подменена ценностна система, да е важна само клюката и евтиното хвърляне на обвинения, да се измислят свободни съчинения от съмнителни личности. Благодаря на всички чисти и добри хора, които застанаха до нас и разбират смисъла! ….всичко друго е зло, но само така можем да различим доброто!”.

Сега певицата анонсира, отново с пост в мрежата: „По повод възникналите противоречия и брожения за неуточнени авторски права на видеоклипа “ Две хубави очи“ , прилагаме документ, който доказва уточнените такива“.

Сагата с видеоклипа „Две хубави очи“ на Мариана Попова и правата за излъчването му, продължава като продуцентът на филма „Дамасцена“ – Стоян Христов, излезе с декларация до медиите, в която изяснява случая категорично.

В качеството си на единствен продуцент на клипа и на филмовата продукция „Роза Дамасцена“ с режисьор „на първи снимачен период“ Тодор Анастасов, Христов декларира следното:

„Всички авторски и сродни права относно музикалния клип „Две хубави очи“ с използвани кадри в него, заснети от Тошко Анастасов, нает за филмова продукция „Роза Дамасцена“, са надлежно уредени и прехвърлени на „Филмова къща Дамасцена“ ЕООД, чиито представител съм аз. Приемам, че всяка претенция относно излъчването на клипа може да бъде отнесена към „Филмова къща Дамасцена“ ЕООД като продуцент на музикалния клип…“.

С декларацията Стоян Христов дава съгласието си на певицата Мариана Попова да използва клипа както намери за добре. Тодор Анастасов обаче заяви за „Монитор“, че не е прехвърлял авторските си права никому, а по закон именно режисьорът на даден филм е притежател на тези права. В договора му с филмовата къща има изрична точка, която уточнява, че използването на кадри от филма за други цели се урежда с отделен договор и съответно с отделно заплащане. Той продължава да е категоричен, че ще търси правата си в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!