Румяна Попова със специално посвещение

Песента е химн на „Фолклорна магия“

В ефира на Фен Фолк ТВ направи премиера песента „Банско е магия“ в изпълнение на големия македонски глас Румяна Попова, която е част от фолклорния каталог на Diapason Records.

Песента е от предстоящия й албум, който скоро предстои да бъде издаден. Мелодията е създадена от Сашко Велков. Текстът е дело на известната поетеса Катя Кирянова.

Румяна Попова промотира песента „Банско е магия“ на първото издание на националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“, която се превърна в химн на фестивала.

„Още преди години исках да направя песен за Банско. Градът още не беше развит туристически център, но аз много обичах да го посещавам и все още е така. Банско е невероятно място. Има страхотна природа, величествена планина, в която се крият красиви върхове, живописни езера, китни хижи и вековни мури. Може ли изобщо човек да не обикне този презареждащ и уникален район?“, сподели Попова

В „Банско е магия“ са застъпени кавалът и тъпаните. Песента е в размер 7/8, който е типичен за фолклора в македонския край. Във видеоклипа участва виртуозният музикант кавалджията Недялко Недялков. Лентата е заснета на емблематични места в Банско. Кадрите са направени на центъра на града, пред къщата музей „Никола Вапцаров“, един от символите на курортното градче – църквата „Света Троица“, която преди построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София е била най-голямата църква в страната и на Балканския полуостров и пред паметника на „Свети Паисий Хилендарски”. Режисурата е дело на Ненчо Касъмов и неговия екип.

Видеоклипът напълно кореспондира с текста на песента. Идеята е да акцентира изцяло на природните и историческите забележителности в Банско.
Танцьорите, които участват, са местни самодейци. По този начин се показват хора от Банско и автентичните им носии. Изпълнителката е облечена с македонска носия, а роклята, която избира, е направен по нейна идея.

Тази година на 12, 13 и 14 юли ще се състои второто издание на „Фолкорна магия“.  На 13 юли Румяна Попова отново ще се качи на сцената в Градски парк, Банско за своя рецитал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!