Росица Пейчева: Децата ми няма да поемат по моя път

Фолклорната звезда е щастлива, че песните й се слушат от малки и големи

Росица Пейчева е сред водещите изпълнители на народна музика у нас и се радва на любовта на многобройни почитатели. Певицата споделя, че нейната публика няма възрастова граница.

“Музиката, която правя, се слуша от малки и големи. На участията ми идват малки дечица и пеят с мен. Разбира се, че младите слушат и пеят народни песни. На фестивалите вземат участия толкова малки сладурчета. Облечени са с носии, с китки, с цървулки, гледайки ги, будят само възхищение и гордост. Младите учат народни песни, а по-големите със самочувствие, любов и нахъсаност изпълняват народната музика. Сблъскват се с нелесната мелодика и орнаментика, имаме много талантливи певци и певици”, казва Росица Пейчева пред столично печатно издание.

Тя разкрива може би малко известния факт, че началото на нейния професионален път поставят родителите й. На 6-годишна възраст е започнала да свири на акордеон. Нейният баща е акордeонист и певец, а майка й също пее.

“Те предават любовта ми към народната песен и музика. В моето семейство винаги се е пеело, винаги сме били весели и в празник, и в делник. Свирила съм и на тамбура, учила съм солфеж и пиано като ученичка. Завърших АМТИИ в град Пловдив със специалност “Педагогика на обучението по музика” – Бакалавърска степен, завършвам Магистратура “Арт-мениджмънт”.

Росица Пейчева издава, че нейните деца обичат да слушат народна музика, но няма да стават професионални музиканти.

“Дъщеря Мироана учи Право, слуша всичко, но от народните песни на сърце са й родопските, както и синът ми Димитър. Той повече клони към народната музика. Двамата с него обичаме да слушаме заедно сватбарските оркестри като любими са ни акордеониста Иван Милев и саксофониста Юри Юнаков. За съжаление никой няма да поеме по моя път… Ще се надяваме на внуците” – обяснява певицата.

Реклама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!