Петя Радева: Пиша текстовете така, че да мога гордо да застана с името си

Петя Радева е сред най-актуалните автори на тестове за попфолк песни. Родена и израснала в Самоков, тя не крие, че още от ученическите си години се заслушва в попфолк песните. Една интересна среща в интернет преди време се оказва решаваща, за да се впусне в ново за нея предизвикателство – писането на текстове.

В интервю за „Открит микрофон“ на Signal.bg младата авторка разказва пред Емилия Стоянова за своя избор да бъде текстописец в най-комерсиалния и критикуван жанр.

– Името ти става все по-популярно сред изпълнителите, а и за меломаните. Коя е Петя Радева извън попфолк сюжетите?

– Аз съм една обикновена 30-годишна жена, работеща, грижеща се за сина си. Имам детенце на 8 години. Той ме е смисълът и двигателят на всичко, което правя. Съвсем обикновен живот живея – работя, водя на училище сина ми, пишем домашни, излизам с приятели и гледам да намирам повече сюжети за нещата, които пиша.

– Защо се впусна да пишеш за този жанр, който поначало е доста неглижиран в публичното пространство?

– Това, че се неглижира не е сериозно. Не ми харесва като чувам или чета лоши коментари, защото наистина много хора се трудят за тази музика. Аз слушам попфолк отдавна и просто това исках да правя. Не мога да кажа, че телевизорът ми е постоянно на „Планета“, но през повечето време е… През ранните ми детски години се интересувах от друга музика, тогава бях на стила на баща ми, но през тийнейджърските започнах да се увличам и по попфолк ритмите. Много обичах текстовете на Мариета Ангелова, които правеше за Ивана и за всички други изпълнители. Наистина тази жена ме е вдъхновявала. Това е добър пример – когато един текст носи послание, когато има какво да кажеш, а не просто думи.

– Как стана с първия текст за попфолк песен, какво се случи, за да се стигне до него?

– Това се случи преди две години. Запознах се в интернет със Сиана и всъщност за нея написах първия си текст – „За големия“ беше песента. Оттам обаче се роди едно приятелство с нея. Заедно с Даниел Ганев ми подадоха ръка и някак си се постараха да ме покажат на всички, за което съм им много благодарна.

– Коя е най-приятната и коя най-неприятната част на това занимание?

– Няма неприятна част! Това е творчество и трябва или да го правиш с любов и да ти е хубаво, или няма как да се получи изобщо. Целият процес на работа е приятен. Даваш част от себе си и после песните ги чувстваш като свои деца. Много е хубаво!

– Ако трябва да се представиш с три твои песни в този жанр, кои ще бъдат те?

– Първата със сигурност ще е на Анелия „Дай ми още“, това е песента, която беше трамплин за мен. Втората – на Деси Слава и Джордан „Ангелите плачат“ – една песен, в която си излях душата и наистина се получи страхотен проект. Третата е на Преслава – „Не се изтриваш“, също песен, в която вложих много сърце.

Цялото интервю с Петя Радева може да чуете тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!