Пуснаха петиция: България да участва на Евровизия 2019!

Обществено недоволство и петиция съпътстват решението на Българска национална телевизия за оттегляне от международния музикален конкурс Евровизия.

Измина едно денонощие от официалното оттегляне на Българска национална телевизия от конкурса Евровизия, а страстите стават все по-разпалени. Хиляди поддръжници на конкурса, в България и в чужбина, недоумяват решението на обществената телевизия. България се оттегля в позицията си на най-добрата страна на конкурса за последните три години, изпреварвайки държави с развита музикална индустрия като Швеция, Великобритания, Испания, Франция и много други. Поради тази причина се задава и големият въпрос, а именно „Защо БНТ се оттегля от конкурса?“.

Евровизия е конкурс, който спомага изключително много за подобряването на международния имидж на България. Конкурс, който обединява българите по цял свят и дава възможност на българските артисти да се изявяват на редица сцени в цяла Европа. Евровизия дава различно и вълнуващо съдържание, обогатяващо музикалната култура на зрителите и разнообразяващо българския музикален пазар. Доказателство затова са последните три български участия, когато Поли Генова, Кристиан Костов и група EQUINOX постигнаха забележителни резултати в българските и международни чартове.

Връщаме историята назад в конкурса за нов генерален директор на Българска национална телевизия. „Концепцията за развитието на БНТ като обществена медия“ на Константин Каменаров при изслушването му за длъжността през 2017: „В последните години БНТ успя да наложи Евровизия като ЗНАЧИМ за България формат със силен обществен отзвук. „Извади“ конкурентоспособни български лица, които създадоха позитивен имидж на България и получиха силна подкрепа във и извън страната. Евровизия се превърна в емблематичен формат за БНТ и ѝ донесе позитиви в позиционирането ѝ на медийната и обществена.“

По този повод Българският независим сайт за Евровизия създаде петиция , която има за цел да постави въпроса „Евровизия“ на дневен ред в обществената медия. В периода от 24 часа, своята подкрепа са дали над 4000 души, сред които редица големи звезди от българския шоубизнес. Очаква се изключително голяма подкрепа от десетки популярни личности в България – модели, водещи и музиканти, като към този момент публично са я обявили Етиен Леви, Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Кристиан Костов, Георги Симеонов – JJ, Невена Пейкова, журналистът Уилиъм Лий Адамс от BBC и др.

БНТ е обществена медия и следва да отговаря адекватно на определените обществени нагласи. Нима държави като Сан Марино са по-богати от България? Какво ще се случи и ще се съобрази ли Българска национална телевизия с желанието на хилядите подписали петицията? Предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!