Патриарх Неофит ще даде благословение на първия Църногорски събор у нас

Манастирски и фермерски продукти от 13-ти до 15-ти юли пред Църногорския манастир

Голям фермерски пазар, на който ще има специална алея с вкусни натурални продукти на манастирските производители ще зарадва посетителите на първия Църногорски събор у нас – „В сърцето на Граово“, който ще се проведе от 13-ти до 15-ти юли на поляните над село Гигинци.

Стартът на събора ще бъде в петък от 19 часа в Църногорския манастир с църковен водосвет. След това ще има голям концерт „Гласовете на Граово” с най-емблематичните изпълнители от региона. Официалното откриване на събитието, което е под патронажа на областния управител на Перник – Ирена Соколова, министърът на земеделието Румен Порожанов, Българския Патриарх Неофит и БАН, ще бъде в събота от 12 часа на обяд.

След откриването ще бъдат раздадени 500 литра курбан от Обединени Български Животновъди и Църногорския манастир. От 13 ч. всички гости на събора ще могат да се насладят на космическия глас на Валя Балканска и ансамбъл „Родопа“, а от 21 часа същия ден всички ще могат да видят уникален фолклорен спектакъл на ансамбъл “Българе”.

В неделя на обяд програмата също е богата – обичаният оркестър „Канарите“ ще изнесе своя програма за всички гости на събора. Входът за събитието, на което ще бъдат представени културата, музиката, традициите, талантите, занаятите и духа на Граовска област е свободен. Една от основните атракции на Църногорския събор е поляна на животновъдите, на която ще има изложение на характерните за региона породи. Програмата е целодневна и е с много атракции за малки и големи, като училище за юнаци, църковни сръчности за деца, работилница „Камбанен звън“, ателиe – „Да славим Бога“- (изработка на щампи, икони, кръстчета, броеници и печати).

Ще се проведе и състезание по доене, хайдушки игри, уроци по гайда и български фолклор и направи снимка с автентична българска носия и много други. Ще има и възстановка на старо българско село. По време на църковната програма в манастира ще бъде отслужена неделна света литургия, в която ще вземат участие изпълнителите на фолклорна музика – Квартет „Славей“ и „Бело Платно“ от Белград-Сърбия.

Майстори на художествените занаяти ще демонстрират различни български изкуства. За посетителите ще има и обособена къмпинг зона, както и паркинг за 5000 автомобила. Съборът се осъществява с подкрепата на ОЗК – застраховане и Асарел Инвестмънт.

Поради големия интерес към Църногорския събор, който ще се състои от 13 до 15 юли – петък, събота и неделя, на поляните край Църногорския манастир над брезнишкото село село Гигинци, съобщаваме, че се организира допълнителен обществен превоз.

Автобусите ще тръгват на кръгъл четен час от Автогара-Перник до с. Гигинци в събота и неделя и на нечетен кръгъл час от с. Гигинци за Перник и ще се движат по маршрута на обичайната линия.

Първият автобус от Перник ще бъде в 8.00 часа, а последният от с. Гигинци – в 21 часа в събота и в 19.00 часа – в неделя.

Цената на билета е 3.40 лева в едната посока. Между с. Гигинци и манастира ще има безплатен превоз с микробус през половин час. Разстоянието е 5 км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!