Нели Петкова работи по нов албум

В семейството на Нели Петкова винаги са спазвали традициите. Може би затова в дома им звучала предимно народна музика. Тя се запалила по фоклора съвсем малка и започнала сама да разучава песните. Искала да се подготви за музикалното училище в Котел. Майка ѝ я записала при първата ѝ учителка – Мария Колева, когато била само на 8 г.

Оттогава певицата не е спирала да ходи на уроци по пеене всяка седмица. Не пропуска дори когато е в САЩ – взема ги по скайп. Прави си и терапия за гласа, за да укрепне ларинксът и всички мускули, които се напрягат в процеса на пеене. Тя включва упражнения за дишане, физически упражнения. Освен това спортува, храни се здравословно, взема витамини, не пие алкохол и енергийни напитки и гледа да спи възможно най-дълго. Режимът ѝ се нарушава единствено когато пътува или излиза с приятели. А през последните 2 г. куфарът ѝ е вечно наполовина опакован, защото прекарва половината време от годината тук, а другата половина в САЩ.

Понякога с нея пътува и половинката ѝ, за която Нели не разказва много. Казва само, че са заедно от няколко години и все още са много влюбени. Сега певицата е в България, защото в началото на годината Слави Трифонов, както той разказа в шоуто, ѝ се обадил с покана да участва в концерта на “Ку-ку бенд” в “Арена Армеец” на 25 април.

В Америка Нели Петкова започва да пребивава за по-дълго преди около две години. Там често изнася концерти пред българските общности в различни градове и се издържа само с музика. Изявите ѝ организира мениджърът ѝ, а от време на време с това се занимава и Ясен Дараков – кореспондент на Нова тв в САЩ. През зимата за два месеца пяла пред българските общности Чикаго, Атланта, Лас Вегас, Тампа, Синсинати, Кейп Код, Монреал и Торонто. Повечето си време в САЩ прекарва в Ню Йорк. Но понеже зимата била много сурова, често пътува до по-топли части на страната – Флорида, Калифорния.

Междувременно изпраща по скайп материали за песни на колегите си в България и подготвя няколко парчета. А в Ню Йорк работи по нов диск. Съавтор е на повечето песни, но работи и с много американски музиканти, които са и текстописци, и композитори. Запознала се с голяма част от тях в един от най-старите лайв клубове в Ню Йорк, където била поканена да пее. Оттогава се сработила добре с пианистката Анна Падок, китариста Марк Шълман и др. Ана чака с нетърпение завръщанията на Нели от България, защото винаги ѝ носи българско розово масло и розова вода от Карлово.

Когато се запознала с Марк, Нели му казала, че е от България и му изпратила свои записи с народни песни. Очаквала да е изненадан от различното звучене, но се оказало, че той е вече добре запознат с нашата народна музика и дори има няколко албума на “Мистерията на българските гласове”. “Бях страшно изненадана и, разбира се, много се зарадвах! Повечето американци, с които работя, знаят, че те са печелили “Грами” през 1990 г. – факт, който и много българи не знаят”, разказва чаровната певица.

Оказало се, че не може да изненада екипа и с български специалитети, защото те вече харесвали нашенската кухня. В Ню Йорк има българска механа, а сирене се намира във всеки по-голям магазин под името “българска фета”.

Всички професионалисти, с които сега работи, я съветват да включи фолклорни елементи в песните си, защото именно това би я отличило. Затова в едно от парчетата дори звучи гъдулка. Записали я приятели на Нели в България и изпратили записа по скайп. /“24 часа“/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!