Нелина с емоционално завръщане на една от най-престижните сцени

Нелина и Васко Лазаров ще се представят като дует на тазгодишното издание на „Пирин Фолк“ в Сандански. В Конкурса за нова авторска песен на те ще представят песента „Горди българи“, която е по музика и текст на Васко Лазаров и аранжимент на Светослав Лобошки.

„Песента е първо Божа работа и второ – създадох я с мисълта за българския народ, който в тези трудни времена на пандемия има нужда да си вдигне духа“. Категоричен е, че първоначалният живот на песента трябва да тръгне от престижния и утвърден през годините фестивал „Пирин Фолк“ Сандански.

„Скъпи приятели, с голяма радост ви съобщавам новината, че тази година отново ще участвам на фестивала „Пирин фолк“ – Сандански . След толкова години, ще пристъпя с голямо вълнение отново сцената, на която изпях едни от най-обичайните ми песни“ – споделя изпълнителката.

Нелина е родена на 10 март в град Русе. Израства при своите баби, откъдето обиква българската народна музика. Пораства като буйно и любознателно дете, което обича да пее, да рисува, да спортува и иска да опита от всичко. Завършва Английска гимназия „Гео Милев“– Русе. Езиците са й слабост – владее немски, английски, руски, сръбски и гръцки.

Започва музикалната си кариера като певица във фолклорен ансамбъл „Найден Киров“. През 1993 г. става солистка във формация „Фаворит“ – гр.Свищов с Еми Стамболова, с които издават два албума. От 1996 г. Нелина развива самостоятелна кариера и издава първия си албум „Не разваляй магията“ (1996) с „Милена рекърдс“. От 1998 г. тя подписва договор с музикална компания „Пайнер“, с които издават попфолк албумите „Душата ми“, „Пожар в сърцето“, „Най-щастлива“, „Пазя любовта“, „Изненада“. Във всеки от тях звездата включва и фолклорни песни.

През годините радва почитателите с обичани народни и авторски песни, събрани в албумите „На сърце ми лежи“, „Чорбаджи Иван“, „Мило ми е, драго ми е“, „Фолклорен извор“, „Празник е“, „За верни приятели“ .

Нелина се радва на любовта на публиката, която я нарича „жената глас“. Певицата притежава редица награди от фестивали и конкурси. Първата от тях е за дебют на фестивала „Пирин Фолк“ през 1998 г., следват призове за певица на годината, песен на годината, а през 2005-та отново на „Пирин Фолк“ журито я удостоява с І-ва награда за изпълнение на „Едно мало дете“.

Васко Лазаров се приема „за един от създателите на Пирин Фолк“. През дългата си музикална кариера е единственият изпълнител, печелил и трите фестивала за македонска песен – Пирин Фолк, Пирин Фест и Македония фолк – Благоевград. Творчеството му се отличава с предимно македонско звучене на авторски и на изворни песни.

Има 10 издадени албума и дуети с някои от най-големите имена в Северна Македония и България – Сузана Спасовска, Йорданка Варджийска, Сашка Васева и др. Има многобройни концерти както у нас, така и в САЩ и Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!