Над 6 хиляди вече подкрепиха участието на България на Евровизия

Над 6 хиляди подписа за по-малко от 48 часа събра петицията подкрепяща участието на България на Евровизия 2019. БНТ обяви неучастието си в най-голямата музикална надпревара в света в понеделник, което предизвика мигновени реакции сред българските и международни фенове на конкурса и музикалната гилдия в България.

Подкрепи петицията тук!

Организаторите на петицията припомнят думите на директора на БНТ Константин Каменаров при изслушването му за длъжността през 2017 г. и питат защо той не стои вече зад тях: „В последните години БНТ успя да наложи Евровизия като значим за България формат със силен обществен отзвук. „Извади“ конкурентоспособни български лица, които създадоха позитивен имидж на България и получиха силна подкрепа във и извън страната. Евровизия се превърна в емблематичен формат за БНТ и й донесе позитиви в позиционирането й на медийната и обществена.“

„Евровизия е ценна възможност за излизане на българската музика на международна сцена и страхотен начин за представяне на страната в положителна светлина. Освен това не знам какви са по-висшите приоритети на БНТ, но тази телевизия е мъртва така или иначе за зрителите, като изключим Евровизия, Свeтовното и Олимпиадата.“, казва Ивайло Механджиев, един от хилядите подписали.

Даниел Фармер от Великобритания пък заявява: „Подписвам тази петиция, защото след своето завръщане през 2016 България праща песни, които обожавам, защото имаха много висок стандарт и качество. България има потенциал да победи! България, върнете се! Имаме нужда от вас!“. Висенте Рико от Испания допълва: „Искаме да виждаме още български таланти на тази сцена!“

В социалните мрежи редица български музикални изпълнители изказаха своето недоволство от решението на БНТ, което според тях изолира българската музика от световната музикална сцена. Сред тях са Невена Пейкова и Виктория Георгиева от Х Фактор, популярният певец и модел Алек Сандър, вокалният педагог Етиен Леви и Лидия Ганева и Крисия Тодорова, които представиха България на Детската Евровизия 2014 и 2016. Подкрепа за участието в Евровизия изказаха и всички изпълнители от групата Equinox, която представи България на конкурса през 2018 в Лисабон.

Петицията получи подкрепа и от международните музикални среди. Сред поддръжниците на българското участие са популярния норвежки музикален продуцент JOWST и Сийзър Самсън от Австрия, който завърши на 3-то място в конкурса Евровизия през 2018.

Припомняме, че България беше най-успешната държава на конкурса след завръщането си през 2016 с участието на Поли Генова. Песента ѝ „If Love Was a Crime” завърши на 4-то място. Година по-късно Кристиан Костов се класира на 2-ро място. Успъхът му на Евровизия го превърна в най-успешния български изпълнител в международен план и му донесе договор с Юнивърсъл. През 2018 групата Equinox донесе трето поредно класиране на България на финал и 14-то място, в конкуренция от 40 песни.

Подписката е организирана от фен клуба на конкурса в България OGAE Bulgaria и Българският независим сайт за Евровизия eurovision-bulgaria.com.

Пуснаха петиция: България да участва на Евровизия 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!