Млада звезда на „Пайнер“ показа най-голямото си богатство

Младата звезда на „Пайнер“ Невена, от фолклорния дует Калина и Невена, разказва за своите детски спомени и за първата народна носия, която облича като ученичка.

“Един от хубавите ми детски спомени е свързан със заснемане на музикална програма в Стария град, заедно с квартет “Пеперуда“, в който участвах. Тогава за първи път облякох народна носия. Песента, която заснех беше една моя любима народна песен “Притури се планината“ на Стефка Съботинова. Точно на Хисар капия си спомням, че имаше много сняг, но баташката носия, с която бях облечена, ме предпази в големия студ. Тогава за първи път разбрах какво е чувството да сложиш автентичен народен костюм върху себе си. Той на секундата те връща към миналото, разказва за корените си и наистина чувството да носиш такъв тежък костюм, който едно време е предпазвал от студ и дъжд, е невероятно“ – разкрива тя в рубриката “От моето детство“.

Сукманът на баташката носия е съставен от четири пласта вълна и е черен на цвят. Ризата е от ленено или памучно платно. По самия сукман има гайтани, а по ризата може да се забележи дантела. Яката също е от дантела и мъниста. Потъмняването на костюма и премахването на голяма част от украсата е станало след Априлското въстание, а преди това костюмът е бил доста по-богат.

“За мен наистина е удоволствие да притежавам този баташки костюм, който е свързан с моите корени. Както и друг път съм казвала, моите баба и дядо са от Батак и винаги, когато облека тази носия, в мен се заражда чувство на патриотизъм и гордост. Да носиш автентичен народен костюм е едно истинско богатство, което те връща към миналото“ – споделя изпълнителката.

Тя завършва с думите, че несъмнено всеки българин, който облече носия, няма как да не усети разликата и да не се чувства горд.

Реклама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!