Кецовете, които излязоха от спорта и скочиха в модата

Едва преди 40 години носенето на кецове и маратонки извън спортните игрища и стадионите е било немислимо.

През 70-те обувките са имали ясно изразени роли и на никой не му е хрумвало да обуе кецове с рокля и да отиде на официален коктейл.

Но някъде по онова време един смел човек, съсобственик на фирма за производство на спортни обувки и облекла, самият той бивш атлет, създава кецове, които са толкова добри, красиви и удобни, че напускат ограниченията на стадионите и се появяват по улиците.

Човекът се казва Бил Бауърмен, а кецовете са Nike Cortez.
Какво превръща този тогава пореден спортен модел кецове в явление, което продължава да съществува като модел и име и до днес?

Добър за спортистите
Бил Бауърмен среща своя бизнес партньор Фил Найт на стадиона. Бил тренира Фил и двамата заедно създават обувки, които да дадат на атлета удобството и издръжливостта нужни за добри спортни постижения с по-малко травми.
Отнема им 3 години да стигнат до финалния вариант на Nike Cortez и го пускат за продажба в много подходящ момент.

Добър за всички
През лятото на 1972 летните олимпийски игри привличат за първи път толкова голям брой зрители. Дотогава спортните състезания са представлявали интерес само за специалистите, но през онова лято и неспортните хора намират удоволствие в това да следят изявите на атлетите.
И не само изявите, но и начина, по който се обличат и по който тренират, за да постигнат тези резултати.

Тогава ясно се вижда, че успешните атлети носят Nike Cortez – удобни, леки, издръжливи, стилни, подходящи за тренировка и за официално състезание.
Продажбите на Найк в това олимпийско лято скачат до небето. Това е бил първият свръх успешен модел на марката, която впоследствие се превръща в мултимилионния бизнес конгломерат, какъвто е в момента.

Предимствата
Кецовете Cortez са с оптимизирана за физическо натоварване подметка. Тя обира напрежението, което тялото оказва на стъпалото и му дава нужната здрава опора. Новият (за онова време) дизайн на подметката намалили значително скъсванията на ахилесовото сухожилие – често срещана контузия при професионалните спортисти.

40 години по-късно моделът е все така модерен, с изчистени линии и подчинен на класическия стил при кецовете.
Този и още много модели обувки и кецовете ще откриете на Footshop.bg.

Източник на снимка:
Footshop

Реклама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!