Как военен марш бе използван в чалга хит?

Вече няколко месеца поредна чалга ексцентричност втрещява дори някои от фолк феновете. Става дума за парчето „Не моа се запра“ на Цветино Джукати и оркестър Фешън, което е в плейлиста с хитове не само на чалготеките, но даже и в ефира на някои попфолк радиа.

Обичайният чалга ритъм и лековати, разхвърляни думички за купон едва ли щяха да предизвикат кой знае какви коментари, тъй като с това вече всеки е свикнал, особено щом се касае за попфолк стилистика, но фразата „Велик е нашият войник“, идиотски вплетена във въпросния кючек, няма как да остави равнодушни българите, които не приемат гаврата с воинския химн.

Как военен марш стана чалага хит? Отговор на този въпрос потърсиха колегите от „Тази сутрин“ на bTV.

„Аз мисля, че всеки българин би се възмутил от подобно нещо. В крайна сметка не може текст от химна на Българската армия да бъде включен в един кючек. Това просто е абсурдно. За мен проблемът е доста сериозен, тъй като става въпрос вече за ерудиция в нашата държава, става въпрос за възпитание, за култура. Не смятам, че е редно който и да било музикант или поет да борави с български музикални светини и да ги използва в своя реклама. Жалко е, че позволяваме да се случват тези неща. Аз смятам, че в часовете по пеене и музика трябва да запознаваме нашите деца с тези музикални светини“ – каза диригентът на Гвардейския оркестър пред екип на bTV.

„Не моа се запра“ стана много голям хит. Просто в цялата държава слушат и така. Не е гавра. Това са пълни глупости. Въобще не е гавра с…със…“ – твърди изпълнителят.

„Това е един страхотен хит, който набира страхотно голяма популярност по дискотеките и всички млади хора много се забавляваме тук. Тази песен просто наистина отговаря на българския манталитет“ – обяснява пред камерата младо момиче, докато слуша в дискотеката въпросния хит.

Добре е да се знае, че „Велик е нашият войник“ е един от най-популярните български маршове и военни песни, някога марш на Двадесет и трети шипченски полк, понастоящем е химн на Българската армия. Създаден е от Михаил Шекерджиев, редник в 23-ти полк на Осма пехотна тунджанска дивизия през далечната 1916 година, по време на Първата световна война и е по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев.

Впрочем това не е първата подобна гавра с бългаски марш. В средата на 90-те друг ромски оркестър изпя в ритъма на кючек стихотворението на Иван Вазов „Тих бял Дунав“.

15 години по-късно… Дали някои абсурди в този жанр, който уж се бил изчистил, каквото и да значи това, не се повтарят?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!