Илия Луков възроди песен, очертаваща границите на България / ВИЖ

Илия Луков възроди старата народна песен „Иво Болярина“, в която са очертани границите на България.  Песента е подарена на изпълнителя от възрастна учителка, която му разказала и интересната история, свързана с нея.

„Представям ви новия си видеоклип на песента „Иво Болярина“. В навечерието на Освобождението песента е била много популярна и се е пеела навсякъде, където живеят българи. Тя очертава и съхранява границите на България преди и след падането й под турско робство. Преди края на Руско-турската война Екзарх Йосиф дава текста на песента на граф Игнатиев. Ето как съхранената памет на нашите предци спомага за определяне на границите на свободна България в подписания на 3 март 1878 г. /19 февруари по стар стил/ Санстефански мирен договор.

Илия Луков запазва автентичността на текста, а съвременната музика и аранжимент поверява на Иван Йосифов. В записа участват музикантите Петър Костадинов – гайда, Вели Чаушев – китара и Иван Станишев – саксофон.

В клипа участват танцьори от ансамбъл „Шарена гайда“. Оператор и монтаж на лентата – Иван Ташев, дрон – Николай Полименов.

Иво Болярина

Сватба прави Иво Болярина.
Сватба прави у Търнова града.
Булка зима от Видина града,
За кум кани Марко от Прилепа.

За стар девер Янко от Косово
За млад девер Дойчин от Солуна.
Наготвили гозби господарски
Сто агнета от Родоп планина

Бела риба от Охрид града,
А ракия от Демир капия.
Тригодишно вино от Одрина.
И погачи от равна София.

Сватба прави, народ се весели.
Сватбували цели три недели,
Три месеца сватба разтурали,
На четвърта поврътки правили.

Цели 482 години България липсва на картата на Европа и след Освободителната руско-турска война тя възкръсва. Но през юни същата година на Берлинския конгрес нашите съседи не могли да приемат България да бъде това, което е била, тоест да бъде втора по големина след някогашна Византия, и предявяват териториални искания. Вместо да се възстанови в старите си граници, България е разкъсана – княжество България която се простира от Дунав до Софийското поле и от Черно море до град Видин с река Тимок. Източна Румелия с главен град Пловдив остава султанско владение, а Югоизточна Тракия, Родопите с Беломорското крайбрежие и Македония остават под турско робство.

Европейските журналисти ентусиазирано пишат, че един нов народ се явява сред европейските народи и една нова държава заема своето място на Балканския полуостров. Те обаче не знаят, че преди да преминат Дунава, според календара на Българските Ханове – българите са имали 513 години държавност и 1197-годишна държава на Балканския полуостров. Дори в 718 год. Хан Тервел спасява Европа от нахлулите във Византия араби. И християнска Европа го канонизира за светец.

Реклама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!