Илиян Михов – Баровеца: Публиката не са малоумници, на които да повтаряш една фраза

Винаги съм бил човек, който показва нещо на другите, категоричен е музикантът

Илиян Михов – Баровеца е емблематично име в българската музика – певец, кларинетист, композитор и не на последно място преподавател по музика. В „Открит микрофон“ на Signal.bg той споделя, че е щастлив и удовлетворен както в професионален, така и в личен план.

„Аз винаги съм бил човек, който показва нещо на другите. Това работя. Ето и сега, поканиха ме в това училище. Още по-хубаво е, че аз когато обяснявам на едно дете как да го изпее, аз го обяснявам и на себе си. В страхотна форма съм“ – категоричен е Илиян пред водещата Емилия Стоянова.

В училище започнал като преподавател по кларинет, но заради големия интерес от страна на ученици и родители, започнал да води и група по пеене, а впоследствие му е поверен и училищния хор. Казва, че за децата е голям стимул да имат поле на изява – на конкурсните сцени, в телевизионни предавания, на фестивали. „Това е някакво друго ниво на представяне и това ги пали“ – разказва той.

Щедър е към младите таланти, към своите ученици и колегите си и казва, че с удоволствие би дал своя песен на друг да изпълнява: „Песните ти трябва да се пеят от много хора, за да живееш и ти в тях. Ето наскоро Емануела ми поиска „Шепот на пари“ и я взе. Тази песен винаги ще е актуална. Този „шепот на пари“ няма да свърши /смее се/“ .

Харесва това, че попфолк жанрът се развива, но не подминава и факта, че се забелязва подценяването на публиката от страна на автори и изпълнители.

„Хората, които правят някои песни, подценяват публиката. Публиката не са малоумници, на които да дадеш една фраза, която да повтаряш сто пъти. Това дори е обидно за слушателя. Както музикантите се бъзикат: някои песни са пластмасови. Но има и трябва да има и хубави песни“ – заявява той.

Илиян Михов с удоволствие участва на „Пирин Фолк“ и намира, че фестивалът се променя в позитивна посока.

„Харесвам този фестивал, без значение кой го управлява. Това е място, където можеш да покажеш една песен, която е подходяща за там. Имам ли песен, ето там съм. Харесва ми, че направиха „Детски Пирин Фолк“. Аз имам пръст в тази идея и ги подкрепям“. Фестивалът се развива добре, влязоха и много майстори, аранжори, композитори. Представя се и музика за по-големи формации. Има много хубави неща, интересно е“ – обяснява Михов.

Той не крие учудването си, че професионални музиканти биват пренебрегвани и техни изпълнения и видеоклипове не стигат до ефира на специализираните медии, чийто редактори излизат с абсурдни аргументи.

„Понякога се изненадвам, че в някои телевизии и радиа пускат хора, които изобщо не им е там мястото, за сметка на други. Не става така! Трябва да минеш през много неща, за да си помислиш, че разбираш“ – подчертава певецът и разказва своя лична история.

Легендарният изпълнител и сега продължава да прави както нови попфолк песни, така и фолклорни. Готово е да направи и дуети със свои колеги.

„Бих записал дует с всеки. Скоро бяхме на едно участие с Глория. И тя казва: „Хайде да запишем една песен!“, викам й: „Хайде!“. Колко му е една песен да запишеш. Това не значи, че променяш света на музиката. Решаваме, записваме една песен и ако е сполучлива, добре, ако не – това не значи, че се женим един за друг“ – на издава Баровеца.

Вижте какво още сподели Илиян Михов – Баровеца в „Открит микрофон“ с Емилия Стоянова!

4 коментара към “Илиян Михов – Баровеца: Публиката не са малоумници, на които да повтаряш една фраза”

  • Детелина Василева каза:

    Ето това е истината! Браво на Баровеца за това, че запази себе си и е искрен и истински в позициите си!

  • Методи каза:

    Баровеца си е Баровец, няма тинтири-минтири, право куме, та в очи ката се правят нещата… Жив и здрав да си, продължавай още дълги години и за правнучето след време да направиш песен….

  • Цецо каза:

    Изгледах с удоволствие интервюто и мога да кажа, че го подкрепям 100%. Илияне, направи един концерт като ония които правеше някога, с теб сме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!