Илиян Михов – Баровеца: Правя парчета, които минават през сърцето

Илиян Михов – Баровеца: Със сина ми сме като вода и олио в една чаша

Илиян Михов – Баровеца, който е сред основоположниците на попфолка, в последно време се е посветил и на друга професия. Той е познат на публиката като певец, композитор, аранжор и текстописец, но от 2013 г. е преподавател по народно пеене и кларнет в 144-то училище в гр. София.

„Не съм се отказал от попфолка. Преди година правих една песен „Изповед“, която има лека закачка, но няма докрай шеговит характер, какъвто има „Баровец съм аз“. Тя колкото и да е шеговита, не е глуповата. Не си падам по вулгарните текстове. Ще направя такива песни. Обичам да правя парчета, които минават през сърцето на слушателя. Моите песни са насочени към чувствата на хората. Нашата работа е малко като в любовта – не си ли тръгнеш с добри чувства, няма връщане“ – споделя той пред „Шоу“.

Признава, че не изпитва носталгия към времето, когато е бил на върха в най-комерсиалната музика и обяснява: „Не страдам, защото винаги съм бил между хората. Сега също си имам работа. Не мога да кажа, че нещо ми липсва. Напротив, нещата се изчистиха и го няма онова напрежение отпреди години“.

За новите тенденции в попфолка и това, което днес се налага като хитове, казва: „Допада ми, трябва да има развитие. От друга страна, си мисля, че ако няма развитие, аз няма да остана идентичен с моя си стил. Трябва да остават и такива като мен, които да напомнят за това. Не че съм старомоден, но моят стил на пеене е такъв“.

Баровеца подчертава: „На мен ми правят впечатление тези, които могат да пеят и знам, че са завършили музикални училища или музикална академия. Вероятно някои се впечатляват от тези, които не могат да пеят, но аз не се вълнувам от тях. Не мога да сложа всички под общ знаменател. Има пеещи изпълнители, грамотни, шлифовани, особено в народната музика“.

Коментарът му за музикалните формати, които правят популярни новите таланти, е че те дават тласък на даден изпълнител, ако е добър.

Аз съм „За“. Когато човек се вълнува и готви за нещо, тогава той си повишава нивото. Това е като едно дете от провинцията, което постоянно му казват, че софиянци са много добри. Той си мисли, че те са на светлинни години пред него и едва ли не няма никакъв шанс пред тях. Изведнъж идва и ги смачква. При мен беше така, тъй като съм от Ловеч и всички ми повтаряха, че софиянците са най-добрите. Подготвих се добре и като дойдох в столицата видях, че нивото им не е толкова добро като моето. Един такъв музикален формат дава тласък на изпълнителите. След това самият изпълнител трябва да поеме нещата в свои ръце, да не разчита само продуцента да го бута, защото ще е пагубно за него“ – обяснява легендарният певец.

Приятно му е да работи с младите хора, да открива нови звезди, да ги подкрепя.

„Винаги съм го правил, даже в момента съм намерил такива талантливи деца. Искам да им помогна. Този въпрос е много на място, защото тъкмо синът ми пусна първата си солова песен. Много е важно популяризирането на работата ти. В днешно време това е много важно. Но да се популяризираш в това, което правиш, а не просто да налагаш името си, а да не знаят песните ти. Не съм съгласен с това, защото е от ден до пладне. Ние със сина ми сме като вода и олио в една чаша. Неговата песен е в стила на Криско. Той ми каза, че няма да се занимава с моята музика“ – подчертава Илиян Михов – Баровеца.

Раздадоха отличия на ретро фолк звездите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!