Европейско Първенство по футбол 2020 – любопитни факти

От 12 юни до 12 юли 2020 година ще се проведе 16-то европейско първенство по футбол. Както винаги тук ще играят най-добрите европейски държави, които трябва да си извоюват място на турнира от квалификациите. Нито една от държавите домакини на турнира не е автоматично класиран за състезанието.Е вро 2020 ще се проведе в 12 различни европейски града като полуфиналите и финалът ще се играят на „Уембли“ в Лондон, но това не означава, че Англия има сигурно участие на надпреварата.

В кои градове ще се провеждат мачове от Евро 2020?

Както вече стана ясно на легендарния стадион „Уембли“ ще се играят двубои от Евро 2020. 1/4-финалите на турнира ще се проведат в Мюнхен, Баку, Санкт Петербург и Рим. Двубои от 1/8-финалите пък ще има в Копенхаген, Букурещ, Амстердам, Дъблин, Билбао, Будапеща и Глазгоу. Всички от тези градове домакини (общо 12) ще посрещнат и мачове от груповата фаза на турнира.

Двубоите от група „А“ на Евро 2020 са предвидени да се играят в Рим и Баку. Срещите от група „В“ ще се провеждат в Санкт Петербург и Копенхаген, докато мачове от група „С“ ще има в Амстердам и Будапеща. Двубоите от група „D’ ще са в Лондон и Глазгоу, а мачовете от група „Е“ и група „F“ съответно в Билбао и Дъблин, и в Мюнхен и Будапеща.

Например в първите две групи прави впечатление голямото разстояние между градовете и това ще бъде малко неприятно за отборите, но те ще трябва да се справят с този факт, ако искат да спечелят Европейското първенство по футбол 2020. В случай, че държавата с град домакин участва на турнира, то ще има мачове пред собствена публика.

Кога ще се тегли жребият за Евро 2020?

След като приключи квалификационния процес, на 1 декември 2018 година ще се изтегли жребия за турнира като 24-те отбора ще бъдат разпределени в 6 групи. На 1/8-финалите ще се класират първите два отбора от всяка група + четирите най-добри трети. За втори път европейските финали ще се проведат в този формат, който срещна похвали по време на Евро 2016 във Франция.

Кои държави ще са фаворитите?

За спечелването на Евро 2020 с най-големи шансове са Франция, Германия, Испания и Белгия. Това са най-добрите европейски отбори в момента. Разбира се Англия, Хърватия и Португалия също ще имат своите шансове, а Италия и Холандия, които пропуснаха Мондиал 2018, ще искат да се представят много силни на турнира.

1 коментар към “ Европейско Първенство по футбол 2020 – любопитни факти”

  • Европейските първенства са много по интересни от световните. Евро 2020 ще е върха, защото с този комерсиален футбол нещата буквално се изктивиха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!