Дядо, син и внук Атанасовци в семейството на Канара честват името си

Трима именици в семейството на Канара честват името си днес. Основателят на оркестър „Канарите“ Атанас Стоев, неговия по-малък син, който носи името му – Атанас Стоев-младши, а редом с тях и още един наследник на знатната фамилия, който носи името на дядо си и баща си.

Ето как Атанасовден е тържество и за Джена, и за целия оркестър “Канарите”. Специално за своя имен ден Атанас Стоев – Канара дари уникална везана икона на Св. Богородица на един от най-старите манастири в Европа – “Св. Атанасий” в село Златна ливада, близо до Чирпан.

От това село е дядото на именития музикант и там прочутият оркестър много често е гостувал за концерти, особено за празника Летен Атанасовден.

Големият син на Наско Канара се сгоди, Джена му честити/ ВИЖ

Заедно с акордеониста в манастирската обител бяха неговата съпруга Надя Стоева и кмета на селото Ирина Панева. Кметицата благодари на семейство Стоеви за жеста и им пожела здраве и дълго да ни радват с песните си.

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова имените им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

“Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта” – казват българите. Според поверията и традициите свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Легендата разказва как облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.