Докосване до лукса – златна козметика за лице

Златото не е ново за козметиката. Известно е от векове и днес преживява своя ренесанс. Има обаче все още хора, които подценяват неговото действие. Прави ли са? Категорично не! Луксозните средства наистина са изключително ефективни – за да се почувствате по-красиви не ви трябва 24 карата на пръста, а на лицето…

Полезните свойства на златото са изследвани още в древен Китай, където няколко монети са били добавяни към варен ориз, вярвайки, че рудата ще помогне за подобряване на функционирането на организма. В Средновековието са вярвали,че приготвянето на златна смес ще им донесе вечна младост. Жълтият метал се използвал и за лечение на трудно зарастващи рани, включителни и проказа. Би могло всичко това да се счете за празни приказки, ако не беше самият Робърт Кох, който през XIX век доказва, че златният цианид има антибактериални свойства.

За съжаление се оказва, че поглъщането на злато в прекалено висока концентрация може да доведе до токсично предозиране, така че за известно време изследванията са прекратени. За щастие развитието на науката му дава втори шанс и днес се тества положителният ефект на колоидното злато върху мозъка. Доказано е също, че е полезно при лечението на хормонални нарушения и редица по-тежки заболявания.

А какво ще кажете за този благороден елемент в козметичните продукти? Египтянките и японките отдавна го използват в избелващи пудри. А днес е най-добър приятел на френската козметика, където луксът и качеството вървят ръка за ръка.

Под какво форма се използва в козметиката

Към момента колоидното злато е най-популярно – главно поради безопасността на употреба и лесното усвояване. Как се извлича? Интересно е, че златният електрод се топи с минимален ток, а след това частиците се смесват с дестилирана вода, като така се получава ценната суспензия. Наночастиците са толкова малки, че лесно се приемат от епидермиса. Въпреки това е открит и техният недостатък – те са склонни да се натрупват, което в крайна сметка може дори да блокира проникването на активни съставки в тъканта.

В тази ситуация можете да се обърнете към козметика с монойонно злато, чиито микрони са дори 10 пъти по-малки от наночастиците. Те лесно достигат дермата, където започват максимално действие. В техния случай се използва феноменът йонни двойки. За какво става въпрос?

Всяка частица злато се комбинира с частица от активна съставка с противоположен заряд. Поради крайната неутрална стойност, формулата лесно прониква дори през плътен слой липиди. Благодарение на това продуктът действа с двойна сила. Това е особено видимо при златни маски за лице, които предотвратяват изпаряването на компонентите от кожата.

Козметика със злато – свойства

Кремовете, използващи златни нишки, са сред от най-популярните продукти. Действието им наподобява това на хиалурона. Основната им задача е да контурират, и моделират скулите, което подобрява формата на лицето. Освен това видимо стягат и заглаждат кожата на челото или около очите и устните, така че си струва да използвате и специални маски под формата на пачове.

Колоидното злато, поставено дори в серума за лице, е като носител за другите активни съставки. Просто ги комбинирайте с муцин от охлюви, например, за да получите ефективен хидратиращ и антистареещ резултат. Интересното е, че металът донякъде напомня на детоксикираща помпа – доставя лечебните вещества дълбоко в епидермиса и в същото време изтласква нездравословните навън.

Златото е чудесен компонент в козметиката за акнеична кожа, тъй като има антибактериално и противовъзпалително действие. Спрейове и мъгли с негово присъствие в състава, ще предпазят от вредното UV лъчение, а кремовете ще помогнат за премахване на пигментационните петна, ще освежат и ще придадат блясък на уморената кожа.

То е естествен консервант, който поддържа синтеза на колаген. Благодарение на това средствата, базирани на него, подмладяват, запълват бръчките и възстановяват тъканта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!