Дара: Разбирам колко са важни правата за мен и всеки артист

Eдин от най-успешните артисти в съвременната ни поп музика – Дарина Йотова – Дара, влезе „В час по интелектуална собственост“ в Италианския лицей.

Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) избра Националния учебен комплекс за поредната спирка от образователната си кампания заради широкия спектър на изучаваните там изкуства – от дърворезба, живопис и керамика до музика, балетна хореография и фолклор. Разговорът за стойността на творческите продукти и смисъла да печелиш от всичко, което създаваш с ума си, бе проведен от музикалния продуцент и председател на УС на БАМП Станислава Армутлиева.

„Започнах да разбирам колко са важни правата за мен и бъдещето на всеки артист, когато освен парите от участия, започнах да получавам отчисления от всички видове ползвания на мои песни и изпълнения – от дигитално разпространение, от продажба на дискове, от публично изпълнение и излъчване. Има много талантливи деца, които мечтаят да се занимават с музика, както аз мечтаех. Тук съм да им кажа да си гонят мечтите и да не се отказват, но и да им дам знак, че невежеството не води доникъде обясни пред децата изпълнителката на Darbie.

Една от най-актуалните певици влиза в „Като две капки вода“

В Националния учебен комплекс на културата тя бе в компанията на продуцентът и председателя на УС на БАМП Станислава Армутлиева, която стои и зад кампанията „В час по интелектуална собственост“.

Чрез забавна презентация тя показа кои са основните звена на музикалната индустрия, що е то авторско право и защо трябва да го познават, ако мечтаят да превърнат таланта си в кариера.

„Срещата с вас е много важна, защото вие ще определяте на какво ще прилича бъдещето за творците у нас. Реалността в момента е следната – българинът обича музиката, но не е свикнал да плаща за нея. Въпреки това поговорката „Музикант къща не храни“ е дълбоко погрешна – храни, стига да бъде достатъчно упорит, талантлив и подкрепен от силен екип. Не се страхувайте да създавате изкуство! Дръжте се за правата си, защото те са плътта на вашето творческо бъдеще!“, призова Армутлиева.

Кампанията „В час по интелектуална собственост“ продължава в училищата по изкуствата в София и страната, а дългосрочната визия на БАМП е проекта да обхване учениците в цялата образователна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!