„Възрожденският дух“ представя именити изпълнители и песни

„Възрожденският дух“ е част от празничната програма на БНТ.  Националната медия ще отбележи Деня на Освобождението на България с 4-часовия формат „Ние сме България“. Специалното предаване ще започне в 7:55 часа в празничния ден. То ще бъде предавано на живо в програмите на БНТ1 и БНТ Свят. Водещи са Александра Гюзелева, Димитър Стоянович и Горан Благоев.

Извънредното студио, посветено на 140-годишнината от Освобождението, ще предложи на зрителите преки включвания както от България, така и от Румъния. Камерите на обществената телевизия ще предават на живо от Шипка. Там, в църквата „Рождество Христово“, ще бъде отслужен благодарствен молебен от българския патриарх Неофит и руския патриарх Кирил. Ще присъстват председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът на Република България Румен Радев. След това предстои официалната церемония в подножието на върха, превърнал се в символ на Освобождението.

В програмата „Ние сме България“ е включен и музикалният филм „Възрожденският дух“. В народната памет са съхранени стотици исторически, хайдушки и възрожденски песни, посветени на освободителните борби на българския народ. На тази тема е специалната лента, която БНТ1 ще излъчи в двете части от 18:00 и 19:15 часа.

Участие в музикалния филм имат емблематични изпълнители на народни и възрожденски песни. Зрителите ще видят Валя Балканска, Янка Рупкина, Бинка Добрева, Гуна Иванова, Петър Янев, Илия Луков, „Мистерия на българските гласове“, Николина Чакърдъкова и др.

Режисьор и сценарист на музикалния филм е Димитър Шарков. Отговорен оператор на филма е Емил Дюлгеров. Изпълнителен продуцент  на „Възрожденският дух“ е Даниел Спасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!