Весна Змиянац: Разковничето е да се пее с любов, а не да се рецитира

Весна Змиянац е сред най-любимите сръбски изпълнители за българската публика. Приема страната ни като свой роден дом и казва пред камерата на „Преди обед“ по БТВ:

„Слуховете, че имам къща в Драгалевци не са верни, но бих искала да имам имот там, защото чувствам България като мой втори дом. Обичам страната ви и българската публика. Това продължава вече над 30 години. Пяла съм пред 50 000 души на стадион „Васил Левски“. Щастлива съм, че почти всяка година ви гостувам с голям концерт и феновете продължават да са ми верни“.

Легендарната певица си спомня първото гостуване у нас и паметния концерт, който тогава е изнесла на стадион „Васил Левски“ в София.

„Всичко харесвам в България, но най-много обичам да си харча парите на бул. „Витошка“. Когато дойдох за първи у вас, беше през 87-а или 88-а, по магазините нямаше нищо. Тогава получих „Чайка“ от Тодор Живков, имах червена кожена тапицерия в самолета, настанена бях в скъп хотел, 50 000 души дойдоха да ме видят на стадион „Васил Левски“. Всичко беше много луксозно, но нямаше какво да си купя, защото магазините бяха празни. Беше страшно време за България. Затова тогава си купувах за спомен картини и скулптури“.

Весна разказва за взаимоотношенията си с Цеца: „Цеца Величкович е като мое дете. Тя започна да пее, когато аз вече бях голяма звезда в Югославия. Тя е уникална певица и винаги ме е слушала и е приемала съвети от мен по отношение на нейната кариера. Тя много се влияе от по-възрастните изпълнители и ги уважава безкрайно. Щастлива съм, че и тя ме смята за кралица. Явно наистина съм такава“.

Звездата има в репертоара си десетки хитове и изключително успешни албуми. Обича да пее и е категорична, че на първо място е хубавият глас.

„Обичам да пея. Аз съм оставила зад гърба си много хитове. Държи ме това усещане, което изпитвам на сцената, и пея заедно с публиката всичките си песни, до една. Аз ѝ давам енергия, а тя ми я връща стократно. Но разковничето е в това, че трябва да се пее, и то с любов. Не може да се рецитира. Аз цял живот пея добре и правя хубави песни. Няма математика в това как да се задържиш на сцената. Няма какво да му се мисли. Просто трябва да имаш глас“ – казва тя и допълва още:

„Много пъти съм мислила да спра. Губила съм вяра и съм бягала, затваряла съм се за известно време в моята къща на село и съм си копала и садила градинката, за да отпочина. И сега го правя, но това е, докато се съвзема и събера нови сили да боря живота. Така презареждам батериите“.

Любопитни са и спомените на Весна от детството й. Като дете на разведени родители тя не е било лишавана от нищо, а напротив:

„Моето поколение имаше трудно детство. Всички живееха тежко тогава, но аз имах добър живот, защото майка ми живееше в Австрия, а баща ми в Хърватия, така че получавах пари и подаръци от две места. Беше ми мъчно, че са разделени, но аз започнах да пея на 16-17 години. Много бързо станах популярна и обичта на феновете ми помогна да преживея този тежък момент. Отгледа ме баба ми. Много мъдра жена, от която съм научила всичко. Включително да правя това, което сърцето ми диктува. Това е най-добрият съвет, който съм получила“.

Въпреки че е играла в киното, не се определя като актриса: „Никога не съм се изживявала като актриса. Играла съм в много филми, но моят живот винаги е бил моята песен“.

За едни от най-трудните моменти в своя живот разказва: „Загубих две деца. Това беше навремето, когато вече бях голяма звезда. Живеех на бързи обороти и всичко беше много стресиращо. И двете деца загубих, когато бях бременна в 4-5-ти месец. Тогава изпаднах в депресия и дори мислех за самоубийство, но се оттеглих от всичко и успях да вляза в релси. Малко след това се появи и дъщеря ми Николия“.

„Николия е голяма звезда в Сърбия. Пее рап, фолк, поп фолк. Завърши международно право в Американския колеж в Атина, но тя израсна на сцената. Крушата не пада по-далече от дървото. Както казват – каквато е майката, такава е и дъщерята. Николия завърши университета по мое настояване, получи диплома, дойде, подари ми я и каза „Сега вече дойде и моето време да пея“ – споделя Весна и подчертава:

„Не й давам съвети, защото не разбирам от нейната музика, но тя се е учила да пее от мен. Казва ми, че пея сложно и тежко. Дари ме с внучка. Рея е на година и един месец и много ме радва. Сега нямам мъж до себе си, но имам Рея. Имам си играчка“.

Реклама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!