България няма да участва на Евровизия 2019

Управителният съвет на Българската национална телевизия взе решение обществената медия да не участва в тазгодишното издание на международния песенен конкурс Евровизия, който ще се проведе в средата на месец май 2019 г. в Тел Авив. Решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприе за оптимизиране на публичните разходи.

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори – продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание.

3 коментара към “България няма да участва на Евровизия 2019”

 • G /\ L 3 N /\ каза:

  Според мен ще е много лесно ако просто пуснат Галена.

  Реално само с нея България има шанс за победа.

  Примерно Body Language с нов аранжимент и готово

  • Qpen каза:

   Ахахаха ти луд ли си е, Галена с нейното фалшиво пеене ще сме на 50то място

 • хъх каза:

  Българският участник в повечето случай е бил не този който заслужава , а този от който някой има полза , за да си върти своите игри .. Така че не е голяма загуба ..На такъв формат се праща изпълнител който прави шоу и пее , който има потенциал да покаже нещо различно на световно ниво … .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!