Боряна Василева трогва публиката с „Българка да се родя“

Боряна Василева представи новата си песен „Българка да се родя“, която е по музика на Иван Стойнев. Текстът е написан от Христина Димова, а аранжиментът е дело на Иван Йосифов. Видеото е реализирано от Анатоли Костов.

Младата фолклорна изпълнителка е родена в град Перник като още от ранна детска възраст се занимава с фолклор. Сценичните й изяви започват от ученическите й години като част от ансамбъл „Граово “.  Завършва Музикална педагогика в  СУ „Св. Климент Охридски“ в класа на Светла Караджова. Първите си професионални записи прави за фонда на БНР. Част е и от фолклорна формация „Играджии“. Участва в международния проект „Еструна“, като част от хор „Нови български гласове“, под диригентството на доц. Георги Петков заедно със световно известни музиканти като Антонио Форчоне – джаз китара и Арканхел – фламенко певец .

Пътят й минава и през Пирин фолк – Сандански, където изпълнява песента „Любов за теб и мен“ и печели второ място от вота на публиката. Въпреки че изпълнява песни от всички фолклорни области, най-много обича тези от граовския край и се стреми да ги популяризирам.

„Вълнувам се, когато изпълнявам типичното граовско тресене, което е едно от най-трудните фрагменти в народната музика“ – казва тя.

През 2016-а издава дебютния си албум – „Пойде девойкя“, който включва десет авторски песни в граовски стил. Аранжиментите са на Димитър Христов и Костадин Генчев.

„Творя, за да създам свой собствен репертоар от песни, които не са изпълнявани, не са записвани. Нещо ново за прекрасната публика“ – подчертава изпълнителката..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!