Антонина предизвика скандал с новата си песен - Signal.bg

Антонина предизвика скандал с новата си песен

Антонина изпя стихове на Вапцаров в „Табу“

Антонина предизвика скандал в социалните мрежи с новата си песен. Попфолкът посегна на литературната класика. Пионер се оказа певицата Антонина, която възпя стихове на поета Никола Вапцаров. Това предизвика скандал в социалните мрежи.

Адвокати пък ще сезират Министерството на културата за нарушени авторски права.

Антонина заявява, че парчето й е провокация.

„Проблемът не е във Вапцаров, а в ритмите, че са попфолк, това е. Вътре имаме прекрасната лирика на Вапцаров, попфолк, малко еротика, която харесват българите напоследък, дори те харесват много по-тежки неща”, заяви пред NOVA Антонина.
„Аз много обичам поезията и дори пиша. И много исках да направя нещо на Вапцаров и понеже съм поп-фолк певица реших, че е нормално”, заяви още Антонина.

„Много сериозно се накърнява личното достойнство на автора на произведението и това е културна ценност, която не можем да си позволим да бъде подмятана”, заяви Велизар Соколов – Заки, който е юрист.

Заки повече от двадесет години се занимава с интелектуална собственост.

„Първият ми рефлекс беше да почна да броя. Авторското право е докато, авторът е жив, и 70 години след неговата смърт. Бях стреснат, защото Вапцаров е починал през 1942 г., тоест правата са изтекли през 2012-та”, обясни Велизар Соколов.

А това по закон означава, че произведението му става обществено достояние и може да бъде ползвано от всеки.

„Добрата новина обаче, която ми даде някаква надежда е, че авторското право има своите морални правомощия”, обясни още Заки.

А те са безсрочни. За закрилата им отговаря Министерството на културата. Те обаче за цял ден не успяха да намерят експерт, който да ни обясни нарушени ли са авторските права.

„Аз мисля, че се нарушава личното достойнство на нацията, не на автора. Министерството на културата е органът, който е призован да брани културата на нацията”, заяви още Велизар Соколов.

„Ако нещо съм сгрешила, ще си понеса последствията”, заяви от своя страна Антонина.

„Никой вече не чете поезия. Спряхме да мислим, много се обездушихме. И не мисля, че аз съм проблемът на българската култура и образование”, допълни Антонина.

„Тук е чукане в празна стая. Не мисля, че ще се постигне този образователен ефект да се пренесе елитарно изкуство, като поезията, на вниманието на по-широката публика, търси се скандал и евтина популярност”, смята Заки.

„Ако трябва да отговоря на всички, защото доста ме нападнаха, ще отговоря с едно друго стихотворение, което се падна на матурата тази година: „Ето, аз дишам, работя, живея, стихове пиша, тъй както умея. Животът под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото мога”, цитира Антонина.

Инфо: nova.bg

ВИЖ/ Антонина – Табу

2 коментара към “Антонина предизвика скандал с новата си песен”

  • За малко тук каза:

    Някъде написах, ще напиша и тук.
    Поздравления ще кажа Аз. Щом екипа е съумял да направи симбиозата между текст и музика.Стига обаче авторските права да са уредени.И Тонито не е първата в бранша с подобен ход.Преди години фурията Петра направи Котаците и маците по т.Гео Милев и Обич по т.Дора Габе.Така,че не сме ние да оплюваме или да се възмущаваме път тази постъпка.Това има право само носителят на авторските права на даденото произведение.

  • МАРИО каза:

    Тя точно това целеше и винаги това цели, да се говори за нея, и понякога успява, например преди два дни клипа имаше 5000 гледания, а сега са към 65-70 000 с множество коментари…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!