Ансамбъл “Чинари” отбеляза бляскаво 25 години от създаването си

Великолепно танцово шоу от световна величина представи първият частен професионален ансамбъл у нас –  ансамбъл “Чинари”, по случай своята 25-та годишнина в понеделник вечерта. Пред препълнената зала 1 на НДК танцьорите от “Чинари”, група “Етнотикс”, трио “Булгарина”, „Чинари дръмс” и квартет “Българи” представиха зрелищен и емоционален спектакъл, включващ фрагменти от петавторски спектакъла от репертоара на ансамбъла.

Шоуто продължи близо три часа, с повече от 50 участника на сцената. Бяха преоблечени десетки прекрасни костюми, а мултимедията и сценични ефекти бяха премерено и стилно подбрани под зоркото око на Асен Павлов и Калоян Павлов. Цялостната визия на спектакъла, хореографията и режисурата също бе тяхно дело.

Ударно начало бе поставено с ефектни фрагменти от спектакъла “Магията на танца”, изпълнени със страхотна енергия и заряд от танцьорите на сцената. След тези първи наелектризиращи минути, шоуто продължи с приказна част от спектакълът “Траките” – с вълшебни костюми и настроение.

В загадъчен, непокорен и свободен дух последваха изпълнения и от спектакъла “Мистичен ритъм”, редувани с ювелирно соло изпълнение на кавал на Костадин Генчев. Тази част завърши с обявяване на наградата „Почетен знак на Президента на Република България“, връчен на ансамбъл “Чинари” – „за значимият принос към развитието и популяризирането на българското фолклорно изкуство и по повод 25-годишнинатаот неговото създаване“.

Последва кратък антракт и започна втората част на юбилейния спектакъл. Тук хореографът, основател и продуцент на ансамбъла – Асен Павлов, бе подбрал най-силните моменти от други два невероятни по дух и заряд спектакъла – “Възрожденски разкази” и “Ние българите”.

В тази фолклорна половина на шоуто, градусът на настроение се вдигна още повече, а публиката трудно сдържаше емоции и аплодисменти по време на изпълненията. Емоционален момент за всички в залата настъпи, когато самият Асен Павлов излезе на сцената и покани със себе си двама от колегите си – Ивайло Илиев и Кирил Николов, с които са направили първите стъпки на “Чинари” през далечната 1993 г.

Тримата заедно изпълниха част от любимия си “Тракийски танц”, а в този момент залата буквално изригна от аплодисменти. В тази част на спектакъла видяхме и много ефектни изпълнения на момчетата от “Чинари дръмс” – Калоян Павлов и Николай Неов, които само преди 2 месеца се завърнаха от елитния дръмс Фестивал в Тайпе, Тайван.

Запомнящи се бяха и изпълненията на момичетата от трио “Булгарина”, които тази година си тръгнаха с двете големи награди от фестивала “Пирин Фолк – Сандански”. Прекрасно и изключително стабилно зазвучаха инструменталните изпълнения на група “Етнотикс”. За финал се включиха и квартет “Българи”, които разпяха цялата зала с песента “Хубава си моя горо”.

Трудно може да се каже кога точно приключи спектакълът, защото на финала публиката просто не позволи на артистите да си тръгнат от сцената. Заслужено, на финала Асен Павлов и ансамбъл “Чинари” бяха наградени от CIOFF със „Златна Кобилица“ – почетен знак и грамота за цялостен принос в съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

Последваха три биса и много цветя, грамоти и поздравителни адреси, а изненада за ансамбълът бе огромната торта с официалната визия на спектакъла “25 години ансамбъл Чинари”.

От сцената на зала 1 на НДК Асен Павлов благодари на всички замесени в магията “Чинари” и си пожела още дълги години тази магия да продължава да увлича и зарежда и артисти и публика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!