Ани Хоанг даде отпор на критиките срещу чалгата

Ани Хоанг се разгневи заради Сашо Кадиев и Мария Илиева

Ани Хоанг даде отпор на поредните критики срещу чалгата, отправени в национален ефир. Фолк звездата на „Пайнер“, която от известно време прави и парчета с R&B стилистика, не сдържа емоцията си и изригна с гневен пост в социалната мрежа. Тя се възмути от актьора Александър Кадиев, водещ на „Преди обед“ по БТВ, както и от компанията на Мария Илиева в „Черешката на тортата“, заради изразени мнения срещу фолк музиката.

Публикуваме позицията на Ани Хоанг, без редакторска намеса:

„Чалгата опростачи целия народ!”
„Тази музика трябва да се забрани със закон!”
„Чалгата е виновна за всички злини в България”
Миналата седмица за пореден път чух подобни твърдения, изречени в национален ефир. Ние, поп-фолк изпълнителите, сме любимата „дъвка” на много журналисти, и не само. Когато ги мързи да мислят, все ние сме им в устата.
Точно защото го мързи да мисли, преди няколко дни г-н Сашо Кадиев „нахрани” нашата музика и хората, които я слушат. Според него, младите не ходят на театър, защото пушат цигари и слушат чалга. Г-н Кадиев, на майка ти какво и пречи да ходи на театър и да слуша чалга? Нищо! Дори се е снимала и в наши клипове. Спомняте ли си „Едно МИ“ ?

И не само тя. Христо Мутафчиев, Димитър Рачков, Ники Илиев, Асен Блатечки, Латинка Петрова, Евгени Будинов, Антоний Аргиров, Весо Ранков, скоро ще видим и една актриса която всички обожаваме. Да не изброявам колко актьори са били водещи на наши събития. И какво излиза? Мислещите актьори са благосклонни към нашата музика….Или са меркантилни…. Би било жалко да е второто. Защото, ако е така, какво право имате Вие, г-н Кадиев, да давате морални оценки?

Какво право имате Вие,
г-жо Мария Илиева, и вашата компания от „Черешката на тортата” да плюете срещу нашата музика, че имала лоши послания и подстрекавала хората към престъпления? Вие, г-жо Илиева, за метафора и алегория чувала ли сте? Явно не, щом не можете да ги откриете във фразата „Бясно карай на червено”. Но по тази логика, би трябвало и Васил Найденов със своята песен „Със сто километра в час” да дава лош пример. Само, че той не се коментира, защото е от „вашите”. Като сте толкова морална и държите на посланията в песните, какво послание изпращате с дуета „Видимо доволни”? „Как са мяташ и как са бараш” ли?

Във всеки жанр музика има хора, чието „творчество” е като капка катран в меда. Но редно ли е всички да се слагат под общ знаменател? Редно ли е в национален ефир да говорят хора, които насаждат омраза, само защото имат претенцията, че са елит и знаят по-добре от другите кое има стойност и кое няма? Слушам всякаква музика. Имам любими български песни и изпълнители от различни жанрове. Но ако погледнем глобално на това, което се случва с българската музика в последните десетилетия, поп-фолк изпълнителите имат най-голям принос в съхраняването и предаването на традициите. Те са тези, които дадоха нов живот на много народни песни, възродиха любовта към тези песни, пренесоха ги през времето и показаха красотата им на новите поколения.

Да, знам, че звучи патетично, но е истина. А тази истина е прекалено важна и сериозна причина да уважавате тези изпълнители, или – ако ви е толкова трудно да преглътнете собственото си его – поне да внимавате с етикетите и епитетите, които поставяте.

4 коментара към “Ани Хоанг даде отпор на критиките срещу чалгата”

 • 4estniq каза:

  Абсолютно права е Ани!И да тези хора са абсолютни позьори и лицемери!Самата Мария Илиева се пише голяма приятелка с голяма част от фолк певиците, даже беше гост на рождения ден на Малина, където се бяха снимали заедно, но не и пречи щом се обърне да плюе по хората, с които вчера е седяла на една маса!
  Жалко че Ани не е споменала Магърдич Халваджиян в поста си!Човека който направи най-скандалните клипове на Азис и работеше с всички фолк певци в днешно време се прави на голям интелектуалец и забранява във форматите, които продуцира да се изпълняват поп-фолк парчета!Какъв парадокс, нали?Да създадеш най-скандалния образ на фолк певец, а после да се правиш на ни лук ял ни лук мирисал и да пробутваш само новите си “звезди” на зрителите?!?
  Относно Кадиев смятам че не би трябвало да се засягат толкова, главно защото хората знаят, че ако не беше майка му да го побутва щеше да си копае градината в Кокаляне!С други думи казано, мнението на един бездарник останал завинаги в сянката на известната си майка по никакъв начин не е определящо и меродавно!

 • Коментар каза:

  Но по тази логика, би трябвало и Васил Найденов със своята песен „Със сто километра в час“ да дава лош пример“ Само че той не се коментирал защото е от „вашите“ Каква логика? Вие нямате логика Ани Хоанг и ставате смешна. Със сто километра в час е разрешено да се кара по магистрала, но на червено е забранено да се преминава. Дребна душица. Карайте бясно на червено тогава или пък давайте пример с вашата песен, нещо зелено, свито. „Тука е момента в който мисля да си свия, може цигара брат, може и фуния“ В Хавана свивам мара“ Е БРАВО. Всеки е свободен да слуша, но вие точно да се възмущавате. 😀

 • Анонимен каза:

  хайде стига с тази цигания бе …..баси тъпия народ….само цигани ниско интелигентни и пеосто хора слушат тоя бълвоч..не закон за чалгата и простотията в нея…..а изселване директно в анадола или албанските и афганистанските дестинации…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!