Гледай най-новите песни и клипове тук!

Истината за Орфей с ТВ премиера

Истината за Орфей с ТВ премиера

/© Мирослав Евдосиев


Документалният филм на Стилиян Иванов "Истината за Орфей" ще има телевизионна премиера на 6 май по БТВ от 11:00 ч.

Кой е Орфей? Къде е живял? И кога? От кого се е учил? И защо е бил убит? Камерата на оператора Мирослав Евдосиев е запечатала десетки археологически обекти и артефакти, доказващи, че в основите на европейската цивилизация стои не само древната култура на Елада и християнската религия, а и тракийската култура. Древните ни земи са раждали не само велики хора, но и много велики идеи, които са се разпространили в цяла Европа. Една от тях е орфизмът.

Продуцентите от Dodofilm са поканили за консултанти на продукцията д-р Георги Китов - археолог, проф. Иван Маразов - културолог, проф. Николай Овчаров - археолог, проф. Богдан Богданов - класически филологии, проф. Валерия Фол - траколог, проф. Димитър Попов - историк, д-р Михаела Алексиева - културолог, д-р Теодор Леков - египтолог и д-р Елка Пенкова - културолог.

Филмът черпи информация и от антични писмени извори от периода VII в.пр.Хр. - IV сл.Хр.

Сниман на три континента в продължение на три сезона, "Истината за Орфей" предлга любопитни и малко известни факти от времето на Орфей. Лентата е художествен продукт, включващ над 10 минути ръчно рисувана анимация, игрални сцени и оригинална музика.

Общата представа за Орфей, изградена от митологията е непълна. Орфей е преди всичко реформатор на тракийските вярвания и култура. Филмът ще предложи нови тълкувания и интерпретации на най-големите експерти в науката, отнасящи се за смъртта на Орфей, възникнали след внимателен прочит на археологически и исторически материал.

След представяне в Истанбул през есента на 2008-ма, само преди месец "Истината за Орфей" имаше своя премиера и в Индия, където точно преди две години /март 2007/ стартираха снимките на документалната лента. По покана на Алианс франсез филмът беше прожектиран в Мумбай, Бангалор, Джайпур, Делхи и Мадрас.


0    коментара  |    рейтинг: 4.50  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
Няма публикувани коментари.
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута