Избери хитовете на четвърто тримесечие / Финален етап

Петя Радева: Пиша текстовете така, че да мога гордо да застана с името си

Петя Радева: Пиша текстовете така, че да мога гордо да застана с името си

Петя Радева /© снимка: Личен архив


Петя Радева е сред най-актуалните автори на тестове за попфолк песни. Родена и израснала в Самоков, тя не крие, че още от ученическите си години се заслушва в попфолк песните. Една интересна среща в интернет преди време се оказва решаваща, за да се впусне в ново за нея предизвикателство - писането на текстове.

В интервю за "Открит микрофон" на Signal.bg младата авторка разказва пред Емилия Стоянова за своя избор да бъде текстописец в най-комерсиалния и критикуван жанр.


- Името ти става все по-популярно сред изпълнителите, а и за меломаните. Коя е Петя Радева извън попфолк сюжетите?

- Аз съм една обикновена 30-годишна жена, работеща, грижеща се за сина си. Имам детенце на 8 години. Той ме е смисълът и двигателят на всичко, което правя. Съвсем обикновен живот живея - работя, водя на училище сина ми, пишем домашни, излизам с приятели и гледам да намирам повече сюжети за нещата, които пиша.

- Защо се впусна да пишеш за този жанр, който поначало е доста неглижиран в публичното пространство?

 - Това, че се неглижира не е сериозно. Не ми харесва като чувам или чета лоши коментари, защото наистина много хора се трудят за тази музика. Аз слушам попфолк отдавна и просто това исках да правя. Не мога да кажа, че телевизорът ми е постоянно на "Планета", но през повечето време е... През ранните ми детски години се интересувах от друга музика, тогава бях на стила на баща ми, но през тийнейджърските започнах да се увличам и по попфолк ритмите. Много обичах текстовете на Мариета Ангелова, които правеше за Ивана и за всички други изпълнители. Наистина тази жена ме е вдъхновявала. Това е добър пример - когато един текст носи послание, когато има какво да кажеш, а не просто думи.

- Как стана с първия текст за попфолк песен, какво се случи, за да се стигне до него?

- Това се случи преди две години. Запознах се в интернет със Сиана и всъщност за нея написах първия си текст - "За големия" беше песента. Оттам обаче се роди едно приятелство с нея. Заедно с Даниел Ганев ми подадоха ръка и някак си се постараха да ме покажат на всички, за което съм им много благодарна.

- Коя е най-приятната и коя най-неприятната част на това занимание?

- Няма неприятна част! Това е творчество и трябва или да го правиш с любов и да ти е хубаво, или няма как да се получи изобщо. Целият процес на работа е приятен. Даваш част от себе си и после песните ги чувстваш като свои деца. Много е хубаво!

- Ако трябва да се представиш с три твои песни в този жанр, кои ще бъдат те?

- Първата със сигурност ще е на Анелия "Дай ми още", това е песента, която беше трамплин за мен. Втората - на Деси Слава и Джордан "Ангелите плачат" - една песен, в която си излях душата и наистина се получи страхотен проект. Третата е на Преслава - "Не се изтриваш", също песен, в която вложих много сърце.

Цялото интервю с Петя Радева може да чуете тук!


10    коментара  |    рейтинг: 1.70  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
#10   Nasko  |  24 November.2017 / 22:07

Точно от такива автори има нужда тази музика! Успех и очакваме още прекрасни песни да се появят!

#9   *  |  24 November.2017 / 20:46

Изключително интереснo интервю, благодаря на Сигнал! Изпълнихте ми душата в петък вечер! Много ми хареса как се изразява Петя! Дори не знаех, че тя е авторът на Дай ми още и Не се изтриваш! Голямо браво и още по-големи успехи!

#8   Миглена  |  24 November.2017 / 19:45

#4 Герги Стаменов, и колко насериозно пък да се е взела? Да не би да сме чели и слушали с теб различни интервюта? На мен ми направи страхотно впечатление. Нито се големее, нито се мисли за кой знае какво. Отдаде нужното на Мариета, като каза, че й се възхищава и даже заради хубавите послания в текстовете се е заслушала в поп фолка. Аз й симпатизирам и я поздравявам, за това, че иска да прави такива текстове, от които да не се срамува.

#7   Фенка на Галка  |  24 November.2017 / 18:23

Джена е надута свиня

#6   Иван  |  24 November.2017 / 17:48

Направи ми впечатление още от Гот ми е. Гласа й е много приятен! Успех!

#5   Борислав Банков  |  24 November.2017 / 17:33

Колко злоба и хейт има тук незаслужено ... Още глупости ще напишете ли , вие какво сте направили успешно ? В какво сте добри ? Избивате тук комплексите си и бълвате глупости ! Петя е страхотен човек и с всеки написан текст се доказва все повече и повече !

#4   Герги Стаменов  |  24 November.2017 / 17:29

Тази пък на много сериозно се е взела. Даже няма собствен стил. Добре, че си казва, че Сиана, трето разрядна певица и Ганев я побутват тук и там. До къто стигне Мариета Ангелова, още колко ли бози ще напише.

#3   Виктория  |  24 November.2017 / 15:11

Приятно момиче, говори умно и е премерена в думите си. Има нужда от нови автори поп-фолка. Колкото до написаното от #2 за Мариета Ангелова, трябва да отбележа, че аз съм слушала поне три интервюта тук в Сигнал, още докато имаше и радио Сигнал+., с Росен Димитров също. Сещам се, че съм гледала и видео с тях, ако се разровя в сайта, сигурно ще ги намеря. Интересно е да чуем какво мислят и авторите.

#2   Шът  |  24 November.2017 / 15:03

Мариета Ангелова за толкова много години я е дала 3 интервюта, я няма и толкова. А е талант, ама талант. И вместо празнодумия има с какво да запълни времето ни. А тези новите клиширани авторки, разни сервитьорки и барманки в несвободното си време, пропищяват орталъка да се самохвалят. Това момиче изглежда симпатично, но пише доста неоригинално и изтъркано, нищо особено. Все пак е интересна идеята на Сигнал да ни среща с авторите на тези доста несполучливи песни напоследък. Та поне да видим кои са виновните за падението на любимия ни жанЪр :))

#1   Таня  |  24 November.2017 / 14:37

За първи път слушам интервю с тази текстописка. Направи ми много добро впечатление и пише интересни текстове. Пожелавам й успех и занапред!

  • 1
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута