Коя е Най-харесваната попфолк певица 2018?

Сашка Васева: Хората не знаят истинската ми същност

Сашка Васева: Хората не знаят истинската ми същност

Сашка Васева /© снимка: Пирин Фолк


Сашка Васева е родена на 12 октомври 1966 г. в Дупница. Завършила е Музикална педагогика в Югозападния университет в Благоевград. Тя е сред първите фолк звезди у нас. Бляскавата й кариера започва през 1994 г. и е свързана с фестивала „Пирин фолк”.

Дупнишката Мадона с охота дава интервюта, за нея няма лично пространство, неудобни или деликатни теми. „Аз съм произлязла от този народ и народът има право да знае всичко за мен “- е една от култовите й фрази.

"Хората не знаят истинската ми същност, защото тя е забулена от образа, който ми създадоха медиите. От скандалите, заради бурния ми характер. Обаче аз вече не съм такава. Аз съм смирена, кротка и добра. Направих крачка, в духовно развитие, защото много патих. Тежък беше пътят ми на пречупване, но животът ме пречупи. Взех си урок от всички неща. Човек трябва да бъде внимателен в изказа си, макар и артистичен, пак трябва да внимава. В действията си също. Във всичко, защото ние сме братя и сестри в този свят и трябва да бъдем полезни един на друг и да не се нараняваме" - казва легендарната фолк певица пред „ШОУ”.

През последните години на преден план излизаха скандалите около нея, за сметка на професионалните й изяви и песните.

"Факт е, че през последните 17 години не съм имала активна творческа дейност. Била съм предимно майка, домакиня и главно родител. Не съм имала възможност да творя, защото е много скъпо, но пък никой не ме забравяше заради всички писания по мой адрес. Разбира се, аз отчитам и моята вина, защото давах и поводи със семейните си скандали, които нямах право да излагам в публичното пространство, но го направих, за което искрено съжалявам. Разкайвам се за грешките си, но и медиите имат грях към мен, и то голям. Аз съм емоционална и реагирам на писанията и то става скандал огромен. Винаги" - обяснява тя.

Медиите поддържат имиджа й през годините, въпреки че не е правила песни от доста време и успява да запази своята актуалност.

"Не съм благодарна. Не съм на принципа, че лоша реклама няма. Аз съм пример, че лоша реклама има. Моето име е толкова опорочено, че на мен ще ми трябва едно цялостно ново кръщение, духовно, разбира се – да не го разберете по друг начин. Едно цялостно обновяване. Как да изтрия всички лоши неща, които са писани за мен от съзнанието на хората?! Виновна съм, че се разголвах, че изнасях подробности от личния ми живот, но са виновни и те. Много негативизъм се изля върху мен. Не знам, може би съм провокирала по някакъв начин, но вече искам да имам добри взаимоотношения с медиите занапред. Ако ми позволят. Е, и аз ще бъда кротка и добра и няма да им давам поводи да пишат за мен, но ще видим (смее се)" - казва изпълнителката.

Вече навършила 50 години, Сашка Васева прави своята равносметка: "Като сложих чертата, разбрах, че много жертви съм дала в името на това да бъда известна и затова сега страня от публичността. Понякога участвам във формати като „Черешката на тортата”, защото ми е приятно, това не е кариера, а просто поддържане на огъня".

Като свой най-голям успех определя  две от емблематичните фолк песни: "Определям като най-голям успех песента ми „Как да те забравя, Георги” - през 1994 година я издадох. Също така „Левовете в марки”. Това са ми успехите. Ако бях се осланяла само на песните ми и не бях търсила екстремната популярност, може би щях да имам добро име съотнесено към днешното време, но аз направих много екстремна известност която ми донесе повече негативи, отколкото позитиви. Съжалявам за всички разголвания, че не бях и разбирана през годините. Съжалявам, че търсих славата чрез еротиката, по най-крат­кия път. Това е моя голяма грешка. Нямам финансови дивиденти от това".

Признава, че неин благодетел е бил Поли Пантев, за когото разказва пред "Шоу":

"В годините на прехода наистина имах благодетел в лицето на Поли Пантев, но никога не съм имала интимни взаимоотношения с него. Той беше почитател на песента ми „Левовете в марки” и имаше идея да направи музикална компания, която да направи това, което направиха другите две компании – „Ара” и „Пайнер” тогава. Това искаше, а аз да бъда водещото лице във фирмата. С него направихме и първото фолк предаване по Канал 1, режисьор беше Стилиян Иванов, а директор на БНТ тогава - Найден Андреев. Снимахме го в замъка „Хранков”. Тогава нямаше попфолк телевизии. Това беше идея на Поли и доста новаторско за времето си. Вместо аз вече да съм от най-големите продуценти сега, взех, че харесах Поли Пантев, но когато разбрах, че той не е мъж за една жена, бях толкова разочарована, че емоционално разруших всички мостове между нас. Само заради някаква емоция загубих толкова много. Не се знаеше, можех да стана успешен продуцент към днешна дата. Нищо не направих, това предаване също остана в историята и в годините на прехода. Владееш ли емоциите си - владееш всичко, целия свят. По принцип искам мъжът до мен да е само мой, а това в онези години нямаше как да се случи. Той притежаваше всички жени. Песента ми „Георги” е посветена на всички, които носят това име, а не на Георги Илиев, защото аз не го познавам лично и никога не съм му пяла. За да бъдем обективни към миналото – нямаше как да му пея, тъй като съм покровителствана от Поли Пантев, който бе от конкурентна групировка. Парчето се казваше само „Не мога да те забравя” и аз добавих Георги, защото Св. Георги е мой покровител и много често се молех в едноименната черква в Дупница".

За грешките в живота, за силата да поискаш прошка и да дадеш такава, певицата философства:

"Това е духовен процес в една посока. Ако някой е съгрешил към мен, аз не мога да го накарам той да ми поиска прошка. Той сам трябва да пожелае. Задачата на моята душа на тази земя е да се развивам, да искам прошка, да не съм самовлюбена, да помагам, да прощавам. Всеки сам стига до този извод. Не е лесно да простиш на човек, когото не обичаш и те е наранил много, но трябва да го направиш, защото това изисква духовното ни развитие. Затова имаме изпитания, някои ги наричат наказания, аз ги наричам изпитания. Когато имаш препятствия, тогава ти се преобразяваш. Много по-лесно ще бъде, ако узреем без изпитанията. Аз винаги съм се молила за това, но въпреки че винаги съм смятала, че съм духовна и религиозна, преминах през доста изпитания. Те се дават на силните духом, но предпочитам да не съм от най-силните. Уроците понякога са много тежки. Много неща преживях и много се промених".


0    коментара  |    рейтинг: 2.65  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
Няма публикувани коментари.
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута