Коя е Най-харесваната попфолк певица 2018?

Кали: Глобяват сина ми, а оставят деца по морето да пият и да се дрогират по клубовете

Кали: Глобяват сина ми,  а оставят деца по морето да пият и да се дрогират по клубовете

Кали със сина си /© снимка: Личен архив


Еднакво ли се прилага за всички законът, когато става въпрос за защитата на децата? По тази тема дискутираха в предаването „Тази сутрин“ по bTV психологът и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов и певицата Кали.

Певицата отказва да плати глоба след съставен акт заради това, че 17-годишният ѝ син Георги е бил навън след 22 ч. „без придружител, който да му е роднина“.

Около 22:30 ч. Георги е бил в кола с още едно момче на неговата възраст и двама 18-годишни младежи, когато ги спира полиция, защото на зелен сигнал за завой наляво, те преминават направо. Георги е обискиран, проверен за алкохол и наркотици и задържан за 24 часа, разказа Кали.

"Проблемът е, че законът не е еднакъв за всички – глобяват сина ми, а оставят деца на по 14 – 15 години в 4 ч. сутринта по морето да ходят пияни и дрогирани по клубове", каза тя.

Христо Монов коментира, че законът е еднакъв за всички, въпросът е, че в България правният нихилизъм е национален спорт. Той посочи и че хората трябва да имат позиция и да подават сигнал, когато видят нарушение.

"Полицаите не са институция, която да респектира и да ни кара да спазваме закона" – каза Кали.

"Всеки си мисли, че може да ги подкупи, а те превишават правомощията си". По думите ѝ, тя има информация от кухнята, според която на ден униформените трябвало да съставят по 10 акта, за да си приключат смяната. Кой ги задава и от кого трябва да печелят пари? - попита тя.

Кали още веднъж повтори, че ще обжалва глобата, защото се чувства дискриминирана, че санкционират нея, но не и другите, примерно тези, които заливат медиите с цинични действия.

В тази връзка Монов попита защо органите все още не са се самосезирали по случая Сузанита, „която, извинявайте, но взривява и нравствените правила на държавата“.

„По Закона за закрила на детето можеше и нейните родители да получат няколко глоби по 3000 лв., а не са. Свободата на словото е ценност, за която са се пролели реки от кръв, но да си показваш някои части от тялото на 14 години не е свобода на словото, а е нарушение на закона и на нормите на морала. И ако сме истинско общество, а явно не сме, би трябвало досега тази госпожица да беше табу за медиите, но тя е всеки ден там“.

По отношение на този закон (за закрила на детето, бел. ред.) полицаите имат доста работа, например да минат по жълтите павета и да видят на колко места деца пушат наргилета и други неща, каза още Монов. Когато показваме на децата си, че законът може да бъде нарушаван, всъщност им показваме да не го спазват, че може всичко да се прави. Едно общество няма перспектива, ако не спазва законите си, посочи той.

За случая с бащата вземащ наркотици пред детето си в заведение в малките часове на нощта Монов каза:

„Доколкото знам за този случай няколко пъти са се обаждали хора на 112 и накрая са били наругани. В други държави отдавна щяха да са отнети родителските права на въпросния родител. Има много мерки за закрила, вкл. настаняване в приемно семейство, извеждане в кризисен център и т. н.“.

Гостите коментираха и видеото от социалните мрежи, в което възпитателка първо пренебрегва, после дърпа дете и влачи детенце. По думите на Монов „за такова нещо в държавите, към които се стремим, вкарват в затвора. Точка“.

„Със сигурност хората в детските учреждения са прегорели, трудно е да се гледат 20 деца накуп, но когато не можеш да си гледаш работата, си вземаш отпуска. Не може хем пари да искаш да лапваш, хем да не си вършиш работата. Трябва някой накрая да отнесе сериозни санкции, за да се научат хората да спазват закона“ - каза Кали.

Източник: btvnovinite.bg


8    коментара  |    рейтинг: 2.85  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
#8   Ужас  |  8 September.2017 / 22:55

Да ѝ имам претенциите на дипломираната философка...Още във Вип брадър лъсна капацитетът на Кали, а след това тук вече съм без думи.... Законите са си закони. След като си родител, ще носиш писледствията за поврдението и постъпките на отрочето си. И наложената глоба няма нищо общо с пропуските на различни държавни институции по други казуси. Стига с тая псевдобунтарщина, не е вече интересна никому

#7   Jony  |  7 September.2017 / 17:51

Ами за това са тия закони да се спазват - гледай си своята паница! Какво е правил сина и по улиците по това време? И типично в БГ стила - мойто е невинно, ама вижте какво правят другите .... Да не се прави и тя на много съвестна, щото не е, а и аман от евтиният PR който си прави от всичко тая ...

#6   -_-  |  7 September.2017 / 17:21

Пълна глупост е това и евала на Кали, че се е защитила.
Много, много трябва да се работи още по този въпроси, както дадоха пример с Сузанита, но може би само ще се надяваме и чакаме.

#5   Стан  |  7 September.2017 / 15:40

Абе, сигурно има и други деца дето обикалят, въпроса е в това, че ТВОЕТО дето го прави. Да гледа своето дете, не чуждите. Поне моето мнение е такова.
Друг е въпроса, че по принцип българина е свикнал да не подава сигнали за всякакви прояви, които нарушават реда, ама то е до манталитет! Ако всички се държаха добросъвестно в тая държава, България щеше да е едно по-добро място, НО уви! Манталитет, това е!

#4   Георги  |  7 September.2017 / 14:51

Толкова е права. Тя не отрича нарушението, но е права в тезите си, че всички трябва да са равни.

А наистина със случая "Сузанита" някой държавен орган няма ли да се заеме вече?

#3   Верка  |  7 September.2017 / 14:37

Тая досадница не спря да си прави PR от всяко нещо! Точно защото е известна, трябва да слуши за пример и да спазва законите, не да хвърля камъни в чуждите градини, когато нейната е изгнила отвсякъде!

#2   Кали,  |  7 September.2017 / 14:01

като публична личност щеше да е по-добре да си платиш глобата и като добър родител да обясниш на детето си, че до навършване на пълнолетие отговаряш за него, а не събираш негативни коментари и да законите са, за да се спазват, а не да ги коментираш!

#1   PFFFFFFFFFFFFFFFFFF  |  7 September.2017 / 13:48

Няма такава държава просто. Ревем от беззаконията, а като опре до нашия г.з гледаме как да се спасим и ако може да не си платим. Егаси злеташката история, егаси чудото. Тая сега за 300 лева ще ореве орталъка. Няма да има оправия, Ганьо Балкански ще е жив и след 500 години.

  • 1
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута