Избери хитовете на четвърто тримесечие / Финален етап

Скандалната песен на Сузанита е крадена, видеото бе свалено

Скандалната песен на Сузанита е крадена, видеото бе свалено

Песента на Сузанита „Луцифер и Буда“, в която 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад показва средни пръсти, облечена предизвикателно, докато обяснява:

"Обладана ли ти се струвам?
Да от Луцифер и Буда!
Леле откачам – толко ми е яко!
Басът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко"

освен скандална, се оказа и крадена.

Приликите между песента на Сузанита, само официалното видео на която е гледано в „Ютюб“ над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години вече бяха разконспирирани.

Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Вярно, звучи екзотично и източно, може да е избран, за да пасва на частта на заглавието, отнасяща се до Буда.

Само че този семпъл е от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра. Бахайска – не будистска, това първо.

Бахайството е религиозно течение, формирано преди дева века в Персия. Към днешна дата има няколко милиона последователи, най-много от които са в САЩ. Има последователи дори и в България.

И второ, докато Сузанита пее: "Леле откачам – толко ми е яко!
Басът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко"...

(има и по-малко разбираеми части от текста, а и хайкуто с „о“ е най-малкият проблем на този) в оригиналната песен се пее следното:

"О, Боже, славен и свещен! О, Боже, милостив и добър! Освободи ни от трудностите чрез твоята милост и доброжелание. Наистина, ти си милостив и добър (Allahumma yá Subúhun yá Quddus yá Hannánu yá Mannán. Farrij Laná Bi'l-Fazli Va'l-Ihsán. Innaka Rahmanu Mannán)". 

Allahumma е обръщението към бога (Allah umma) – „О, Боже“.

Използваният в песента на Сузанита семпъл започва на 19-ата секунда от това видео. В оригиналния вариант той е изпълняван по-високо:

 


От движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента – представете си песен с подобен текст върху семпли от „Аве Мария“, например. Но въпросът има и друга страна – авторско-правна.

Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Мисаг и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.

„Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали, че подобна кражба ще им се размине“, казва продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс, с когото разговаря Стоян Георгиев.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.

„Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за Бог. Тази песен възхвалява приноса на Бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен.

И също така бях изумен как са си мислели, че могат да се измъкнат, правейки това. Има 10 млн. души, които познават тази песен… Това е много известна песен по целия свят и дори аз съм я изпълнявал на концерт през 1996 г., по време на откриването бахайския храм в Ню Делхи. Ако беше някоя неизвестна песен – добре, но как са си мислели, че могат да вземат толкова известна песен и да я копират по този начин?

Бях много изненадан... Но аз съм убеден, че те ще бъдат принудени да я свалят от „Ютюб“ и те ще трябва да спрат да я разпространяват, защото това е нарушение на авторски права. Няма да се оплаквам за това, че съдържанието е сексуално или, че това е 14-годишно момиче. Тяхна работа е какво правят. Но не могат да правят това с музиката на някой друг“, казва Прайс.

Факт, песента беше свалена от „Ютюб“ късно снощи.

Източник: btvnovinite.bg


13    коментара  |    рейтинг: 2.81  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
#13   haiko  |  2 September.2017 / 17:52

6to za grozen urod e tova iz4adie .prili4a na nedorazvito vlechugo deto se e razgonilo kato bqs. grozna ,neoformena ,blqqqqqq protivna.........blqqqqqqqq pov1rnah

#12   devil  |  9 August.2017 / 23:51

от малка е пре задоволена с всичко. не е яла бой от родителите си на време за това сега е отайка

#11   the beard  |  9 August.2017 / 11:06

песента още е в youtube :D :D :D

#10   kliment temelkov  |  8 August.2017 / 17:38

Каквото си надробиш, това ще сърбаш...

#9   А  |  8 August.2017 / 16:57

Чак ми стана жал! Толкова хейт понесе в името на успеха, а дори и тя е жертва на тъпите крадливи български "композитори"! Не разбраха ли, че в 21 век, винаги истината излиза на яве и песните се свалят?!

#8   Иво  |  8 August.2017 / 15:33

Не мога да разбера от къде се насъбра толкова злоба към това момиче. Факт е, че песента й направи фурор. Не, на мен лично не ми харесва, нито като музика, нито като клип. Но сега ще излезе, че това е първата крадена песен. Спомняте ли си колко от произведенията на Оцко са взаимствани, а? Даже имаше репортаж в "Господари на ефира". Друг пример, колкото и да харесвам Галена, много от клиповете й са 1:1 с други от западния свят. Така че, моля ви, без двоен стандарт.

#7   Анелия Иванова  |  8 August.2017 / 14:00

Тая Сузанита тръгнала да показва среден пръст на фона на религиозна песен! България никога няма да се оправи! Затова аз емигрирах от тая държава! Да съм далеч от деградацията на обществото! Днешната младеж нямат ценностна система, нямат принципи! Един пример е тая Сузанита прочула се с крадена песен! Срам и позор! Да сере на главата на баща й! Известният изпълнител Орхан Мурад! Той е добър човек, но не е успял да възпита правилно дъщеря си! Сузи Мурад, ти си срам за баща си! След този "музикален шедьовър", който сътвори заедно с Каската вземи се скрий от полезрението на обществото! Изчезни от публичното пространство! Момиче на 14 да се гримира и да се облича като евтина компаньонка от публичен дом и да си клати задните части пред цяла България е меко казано катастрофално!

#6   Виктор чужденец  |  8 August.2017 / 13:34

Орхане, тъп си! Нека дъщерята му прочете това.

#5   Ted  |  8 August.2017 / 13:20

Беше време тази така наречена "изпълнителка" с така наречената и "песен", да бъдат свалени веднъж завинаги. До номер #2 - Елементарен отговор: Въпросният "Каската" е прост човек. Същите са и останалите, участвали в създаването този "блокбъстър", както и онези, подкрепящи го. Същата е и Андреа, която пък, видиш ли, видяла, че тази олигофрения върви незнайно как нагоре, и хоп - "нека бъда забелязана". Един умен и възпитан човек никога не би се заел да участва в това подобие на "проект", още повече да оказва подкрепа, още повече постигайки слава чрез това. Но от всичко и всички, най-изумително, стряскащо и неочаквано, за мен, бе подкрепата на господин Мурад към дъщеря си. Винаги съм го смятал за професионалист, като човек - умен и интелигентен. Очевидно съм живял в заблуда през всичките тези години. Но да оставим това на страна за момент, първоначално, дори не разбрах, че въпросното момиче е дъщеря на Орхан. За съжаление, в България става все по-модерно млади девойки да провокират, както с външен, така и с вътрешен вид. Поради това, не мисля, че популярността и се дължи на факта, че е дъщеря на господин Мурад. Така или иначе, тя щеше да бъде забелязана, пожъне този "успех" дори и без негово споменаване. Жалко е, че възпитанието у младото поколение днес е на такова безобразно ниво. Със сигурност това момиче няма да е последния екземпляр, в очакване сме за бъдещи "артисти" в този бранш. :) Така е, когато и самите родители са обладани от простотия, неспособни да защитят и научат децата си какво Е и какво НЕ Е редно да се прави. Жалко.

#4   s  |  8 August.2017 / 13:19

emi nishto......... nali tya stana izvestna, nali tova iskashe tya , a i roditelite i... i vsichki medii si tirsiha skandalen material za izlichvane i za visok rating...vsichki postignaha tova koeto iskaha...mnogo zaprilicha za skandala na pesenta na Gergana kideto peeshe \"s nai-golyam li si\" virhu religiozna pesen....nyama neshto koeto nyama da napravyat za 2 sekundi slava i pari

#3   Любомира Ангелова Дойчева  |  8 August.2017 / 12:59

Сузана е врана! Правилно постъпиха като свалиха този клип от Интернет пространството! Да крадат чуждестранна религиозна музика е подсъдимо. Дано авторите на тоя арабски трак си поискат правата по съдебен път! Това е недопустимо! 14 годишна пикла тръгнала да си присвоява на свой гръб чужда музика! Няма срам! Нещастница! Не е пълнолетна още и ще се занимава с музика! Недорасъл пубер!

#2   Яна Ангелова Дойчева  |  8 August.2017 / 12:51

Тая Сузанита освен, че се прави на проститутка в клипа сега излиза, че е и долнопробна крадла! Бездарница! А тоя Каската как се е съгласил да работи с тази безсрамница? Не ми побира главата изобщо защо трябва да се правят на чучела в интернет пространството и да крадат чужда музика, при всичко това религиозна. Защо трябва да стават на резил! Ужасни индивиди! Изгубих ума и дума! Не намирам подходящи думи да опиша тая 14 годишна хлапачка! Момиче, гледай си училището! Не тръгвай да се захващаш с неща, които не ти стискат! Стана за смях в цялото уеб пространство! Това да й служи за урок! Да не се опитва следващ път да се прави на голямата работа полугола с клипчета в нета! Опазил ни Бог от такива недорасли тийнейджъри.

#1   el  |  8 August.2017 / 12:20

Omg

  • 1
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута