Коя е Най-харесваната попфолк певица 2018?

Дамян Попов: Поп музиката беше моят път

Дамян Попов: Поп музиката беше моят път

Дамян Попов /© снимка: Планета


Дамян Попов е роден в Добрич, където и завършва музикалното училище с пиано и поп пеене. Продължава развитието си в класа по Поп & Джаз музика към НМА “Панчо Владигеров” в София, а след това завършва и магистърска степен в Теоретичния отдел на Консерваторията.

Зад гърба си изпълнителят има десетки награди от фестивали, конкурси и концерти както у нас, така и в държави като Италия, Франция, Румъния, Чехия, Австрия, Турция и др.

Неотдавна певецът представи в програмата на телевизия “Планета HD” най-новата си песен с видеоклип “Моето момче” - проект, в който се включва и неговата колежка Дивна.

За първи път Дамян Попов споделя със зрителите на телевизия “Планета” за своето детство – годините, изпълнени с игри, закачки и много музика…

“Моето детство е белязано единствено и само с много музика. Още в детската градина се появи тази моя любов към песните. Когато човек израсне в една много музикална среда, каквато беше моята, няма как тя да не предопредели неговия път. Майка ми много обичаше световни поп икони като Madonna, Whitney Houston, Kim Wilde. От друга страна, баща ми обичаше рок стила и съответно се слушаше Deep Purple, Queen. Той беше моряк и носеше много грамофонни плочи от чужбина. Ние имахме хубава уредба, грамофон с дигитална игличка и звукът беше с много добро качество за времето. Тогава започна да се формира музикалният ми вкус.” - разказва той в рубриката “От моето детство”.

С тръгването на училище, Дамян започва да свири на пиано. Разучава ли някоя песен, първо я изсвирва на пианото, репетира и така се подготвя преди да влезе в студиото.

“Мога да кажа, че поп музиката беше моят път. Независимо, че във времето имах възможност да опитам много стилове, независимо, че имах възможност да се докосна много силно както до класическата музика, така и до фолклора, тъй като съм завършил Музикално училище, моята най-голяма любов си остана поп музиката” - обяснява певецът.

Въпреки това, в годините като ученик в Музикалното училище в Добрич, Дамян започва да пее и фолклор.

“Имахме вокална формация. Пеехме и фолклор и то по начина, по който го обичам – с фолклорни обработки, многогласни, с много преплетени гласове. И си спомням една песен, която трудно записахме, имаше толкова много преплитане на гласове, толкова сложна хармония, с толкова сложни вокали в нея, че ни трябваха седем – осем месеца, за да я научим. Това беше песента “Бре, Петрунко”. Точно тази песен бе повод и за първото ми идване в София, преди 15 – 20 години беше, свързано с един фолклорен фестивал – “Орфеево изворче”, на който изпяхме “Бре, Петрунко” и спечелихме първо място” - спомня си изпълнителят.

Днес Дамян Попов рядко се връща в детските и ученическите си години, но винаги, когато дори за секунда се отскубне от ежедневието си и се сети за някой спомен от онова време, му става много хубаво, защото, както самият твърди: “Тези години са основата и причината да съм постигнал това, което съм днес!”


2    коментара  |    рейтинг: 1.66  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
#2   Dily  |  11 July.2017 / 15:44

Не го харесвам, според мен се има за голяма звезда и това ме дразни в поведението му в интервюта и в клиповете. Последната му песен бива, но само заради частта на Дивна.

#1   Zori  |  11 July.2017 / 13:20

Eh tozi Dobrich samo talanti vadi. Damyan Popov..Preslava..Galin..mai i Dimana

  • 1
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута