Избери Фолклорна песен 2017/ Финален етап

Атанас Стоев: Успехът на "Канарите" се гради върху стабилност

Атанас Стоев: Успехът на "Канарите" се гради върху стабилност

Атанас и Надя Стоеви /© снимка: Планета


Надя и Атанас Стоеви представят песните от 22-рия албум на оркестъра - “Стилът си има име – Канарите”.

“42 години са доста дълъг период, в който “Канарите” са на музикалната сцена, но за да бъдеш обичан, за да бъдеш популярен, ти трябва непрекъснато да създаваш, да правиш музика, от която хората имат потребност. Още преди да е създал оркестър “Канарите”, Атанас Стоев прави своя музика, създава текстове” - казва Надя Стоева в "Бащино огнище".

Ръководителят на формацията допълва, че и в този нов албум той и колегите му държат отново на своя запазен стил, на своите песни, които хората обичат да слушат по този начин.

“Всеки слушател сам ще открие своята песен - за съдбата, за любовта, за всичко, което се случва в живота. Надявам се, че от този сбор от песни и инструментални изпълнения всеки ще хареса нещо и ще разпознае стила на “Канарите”. Затова и албумът е точно с това заглавие - “Стилът си има име – Канарите” - разказва Атанас Стоев.

Една от тайните за успеха на оркестъра е дългогодишната екипна работа на инструменталистите и солистките, които са обединени от любовта към музиката и изкуството.

“Ние, като екип, работим от дълги години. Христо Вълев – кларинетистът, който свири и на гайда, е от 20 години при нас. Владо Величков – кавалджията – от 18 години, Митко и Снежана Доневи са 12 години с “Канарите”, моите синове Стоян и Атанас Стоеви – и двамата са в оркестъра. В това е успехът на “Канарите”! Върху тази стабилност се гради всичко. Това е отборна игра. Всеки трябва да бъде така сработен, че да усеща дишането на колегата си. Всички в оркестъра са с много добро музикално образование. Повярвали са в мен и в този път, по който ги водя толкова много години. При нас има ред, правила, компромиси, търпение и много упоритост!” - казва маестрото.

“Ние работим заедно, но и в личния живот сме заедно. Проблемите на всеки един от изпълнителите в оркестър “Канарите” засяга и всички останали. Всеки наш делник е и празник. Заедно сме и на най-хубавите празници и в делниците. Когато има нещо да решаваме – имаме и трудни задачи, имаме и добри моменти, отново сме заедно. Може би това има най-голямо значение, за да усетят хората колективизма, да усетят доброто и позитивно отношение между нас” - допълва Надя Стоева.

Солистката на оркестър “Канарите” споделя убеждението си, че българският език, шевицата и българската песен са запазили идентичността ни и са ни съхранили.

“Сигурни сме, че занапред в годините, каквото и да се случва, ще я има България, ще го има българският силен дух и българската народна музика и песен" - казва тя.

"Много песни сме изпели, много народ сме видели, много булки сме венчали, много хора сме изсвирили. По едно време – аха да минем в друг модел. Обаче, българската кръв не се поддава на всичко модерно. Хорото ще остане енергията, която дава на българина да запази своята идентичност, своя род и своята душевност. Навсякъде вече младите хора поемат хорото, поемат фолклора, поемат народната песен. А това значи - ще ни има, ще пребъдем, ще съществуваме и ще се развиваме!” - подчертава ръководителят на състава.


0    коментара  |    рейтинг: 3.89  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
Няма публикувани коментари.
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута