Избери хитовете на четвърто тримесечие / Финален етап

"Българе" представя четвъртия си мащабен проект - "Осмото чудо"

"Българе" представя четвъртия си мащабен проект -  "Осмото чудо"

На 14 юни 2016 г. в НДК предстои премиерата на музикално-танцовия фолклорен спектакъл "Осмото чудо" на Национален фолклорен ансамбъл "Българе". Той е естествено продължение на най-популярния спектакъл на известния ансамбъл - "Това е България!", който тези дни отбеляза 13 години от премиерата си.

Новият мащабен проект в репертоара на "Българе" представя богатството на българския фолклор в неговото многообразие и неподражаема ритмика. Сценарист, режисьор и хореограф на постановката е продуцентът на ансамбъла Христо Ив. Димитров.

Спектакълът не само показва, а и доказва защо фолклорът ни е "Осмото чудо" на света. Прилика с "Това е България!", наред с темпераментните български танци, е присъствието в сюжета на чужденеца разказвач, който по непринуден и атрактивен начин в повествованието ще преведе зрителите през 7 сценични картини, но този път те няма да отразяват спецификата на фолклорните области у нас.

Акцентът в "Осмото чудо" е върху разнообразната гама от музикални размери в българския фолклор, които са представени в тяхната градация при всяка следваща картина. Двама актьори ще водят разказа от мултимедия в хода на спектакъла. Ролята на основния разказвач е поверена на холивудската знаменитост Бен Крос, а му партнира успешният български актьор Атанас Сребрев, снимал се в близо 80 чуждестранни филмови продукции.

Петима композитори се трудят над авторската музика за спектакъла: основната част подготвя проф. Милчо Василев - настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив, който сътвори голяма част от музиката на предишните  три спектакъла на ансамбъла, също и имена в гилдията като Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев е с най-отговорната задача - да обработи музиката на целия спектакъл.

Хореографията, както е известно, се създава върху вече окончателно завършена музика. В момента танцьорите от ансамбъла усилено репетират готовите картини. За всяка една картина се шият нови костюми и подготвя нов реквизит.

Известният с креативността си Христо Димитров отново е включил нестандартно присъствие на сцената и на места в представлението ще има провокативни режисьорски изненади за зрителите. Популярният хореограф лично участва и като танцьор в две от картините на "Осмото чудо".

Спектакълът е с продължителност два часа, като в него ще са ангажирани всички членове на екипа и някои външни специалисти. За записите на музиката са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти.

Солисти са певците Албена Вескова, Любомир Петов, Николай Гурбанов, Добромир Йорданов и др., а на гайда се изявяват Веселин Кузмов и Росен Росенов. Ще има и много гост изпълнители, някои от които бивши танцьори от ансамбъла. Близо 80 души общо участват в различните картини на "Осмото чудо".

Четвъртият мащабен проект на НФА "Българе" - "Осмото чудо" е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято значителна финансова подкрепа ансамбъл "Българе" дължи появата си на професионалната сцена.

Почитателите на изкуството на "Българе" вече могат да закупуват билети за премиерата на касите на НДК и чрез Тикетпортал. Цените са от 20 до 100 лева.


0    коментара  |    рейтинг: 2.71  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
Няма публикувани коментари.
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута