Номинирай трима изпълнители за ФОЛК ИДОЛ 2017!

Двоен юбилей при оркестър "Марица" и нов албум

Двоен юбилей при оркестър "Марица" и нов албум

орк. Марица /© снимка: Личен архив


Тази година оркестър "Марица" отбелязва 30 години от създаването си. Ценители на тракийската народна музика и фолклористи сочат оркестър "Марица" от Асеновград като един от най-ярките и колоритни състави на сватбарската сцена. За юбилея музикантите пуснаха нов албум, озаглавен "Българска сватба".

Солистката на състава Величка Гьорева пък има житейски юбилей, така че празникът за нея е двоен. Корените на тракийската певица идват от Вардарска Македония, но животът я свързва изцяло с песните на Тракия. Първите записи, обработени от Тодор Пращаков, тя прави в студиото на Радио Пловдив през 1979 г. Заедно със сестра си Сийка Гьорева записват македонски песни, издадени в албума „Една мечта”.

Основоположниците на оркестър "Марица" са: Хари Асенов – кларинет, Димо Колев – саксофон, Тодор Пращаков – акордеон и солистките – Сийка и Величка Гьореви. Те дебютират със студийни записи в Радио Пловдив през 1985 г.

"Хората на по-старите музиканти са шедьоври и нямаме право да отстъпваме от стила и името, което сме градили три десетилетия" - категоричен е ръководителят Хари Асенов – ученик на известния кларинетист Бисер Каев – Байрям от Дълбокоизворската народна група. Хари Асенов е изпълнител с доказан стил и с десетки звукозаписи в БНР, „Балкантон” и на CD.

Сред дългогодишните инструменталисти в оркестъра са: Валентин Райков – саксофон,Владимир Георгиев – акордеон, Темелко Иванов – кавал, Калин Гошев – синтезатор.

Днешните солистки на оркестър „Марица” са Величка Гьорева и Величка Николова. Със състава пеят и гост-солисти – родопския певец Кръстьо Баргански и Данислав Кехайов.

Изключителен принос за съвременната визия на оркестъра има кавалджията Темелко Иванов – възпитаник на музикалното училище в гр.Котел и пловдивската музикална академия, оркестрант в оркестъра на фолклорен ансамбъл „Тракия”. Участва в различни музикални проекти, семинари, концерти и звукозаписна дейност.


5    коментара  |    рейтинг: 4.11  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
#5   Дора Коева  |  1 August.2013 / 09:25

Прекрасен човек и изключителен артист!Незаменим глас в невероятни изпълнения!Липсва ни....

#4   Nikolai  |  6 October.2011 / 20:16

Другия път като откраднете статията на Мирослав Василев от БНР поне си платете, че съдът Ви зове !

#3   боби  |  3 October.2011 / 17:25

Честито!По голяма медия за фолклорна музика от тв. Фолклор няма,така че са си избрали хубава медия.Нека в канал 1 на БНТ да канят хора като тях,като Володя Стаянов,като сестричките Ива и Ева,като Канарите и др.Те правят хубава музика.Нека се търсят такива изпълнители,които народа обича.Това е истината,аман от протежета и връзкари.Успехи на оркестъра!

#2   Виктор  |  3 October.2011 / 11:06

Успех с албума и да радват хората на техните семейни тържества.

#1   tajno  |  3 October.2011 / 10:58

Da sa jivi i zdravi,da ni radvat s muzikata i im pojelavam da gi vijdame i v golemite medii!

  • 1
Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута