Избери ФОЛК ИДОЛ 2017!

Конкуренцията при фолк певиците през 2010

Конкуренцията при фолк певиците през 2010

Галена /© Костадин Кръстев - Коко


"Единственото средство да се избавиш от ласкателствата, е да дадеш на хората да разберат, че не се обиждаш, когато ти казват истината..."

Н. Макиавели

***

В жанр, в който всеки изпълнител е сигурен, че е №1, а всички останали са след него, е доста трудно да приемеш съществуването на втори, и трети, че и на по-задни позиции, които също не са за подценяване. Всенародните любимци са раними. Те казват, че искат от феновете си откровени истини, а не ласкателства, но не са готови да ги чуят. Обяснимо е. Все пак изпълнителите са много, сцената е малка и на всекиго му се иска да е централна фигура. Ето тази конкуренция ражда повече и по-добри попадения!

Сигурна съм, нямате съмнениe относно това коя изпълнителка ще е Певицата на 2010-та! На всички "анализатори" е ясно, че Галена успя да се завърне на сцената на фолка /сцена, която въобще не търпи празно пространство/ силно, стилно, елегантно и убедително, само няколко месеца след като стана майка. По право тази награда ú се полагаше и малко по-рано, но все пак няма закъсняло признание. "Тихо ми пази" е най-големият ú хит през годината, без ни най-малко да подценяваме и другите от CD-то "Официално забранен", а и синглите след него: "За пари", "Запали" и баладата "С кое право", един достоен завършек на прекрасна година за Галена. Извън хитовете, не бива да пренебрегваме и друго много очевидно - тя умее да общува с публиката, но не първично, ахмашки или отегчително, а с финес. Наблюдавала съм я специално и знам, че това донякъде може и да е талант, но и доста е поработила, за да намери точната доза и да не прекалява с нищо. 

Цветелина Янева пък заслужено ще вземе "Най-прогресиращ изпълнител". "За контакти", "Влез" и "На практика" са само някои от песните, които я заковават на позицията, без да пропускаме, разбира се, впечатляващите видеоклипове. Големият ú успех я връхлетя на твърде крехка възраст и опасенията ú, защото тя е сетивно момиче, могат да бъдат най-вече откъм оная заразна болест - звездоманията. Дано да се опази от порочното вирване на носа и дано здравата връзка с родителите ú - едни от най-известните народни музиканти, да я имунизира срещу това. Впрочем, хубаво е търсещите и трупащите известност, независимо в коя сфера, да знаят - пързалката на шоубизнеса поначало е доста хлъзгаво място, на което се крепиш ден до пладне, а пък и винаги има кой да те побутне в грешната посока - надолу.

При Андреа няма спиране и няма задъхване. Това е певицата, която успява да отскочи толкова нависоко, колкото сама избере и да се открои, защото изпипва детайлите, интересува се от всичко, слуша и анализира онова, което се случва в жанра, но не изпуска от поглед и световните музикални тенденции. Андреа не се оставя сляпо да я водят или манипулират и знае какво иска. Тя започна годината с хита "С теб да бъдем пак" и я изпраща с нов такъв - "Не ги прави тия работи", прибавяме и някои други точни попадения като "Неблагодарен", "Лъжа го с теб" и "Хайде, опа", за да сме абсолютно категорични, че това е поредната и още по-успешна година за Андреа. Тя не гони скандала, въпреки че все я закачат на тема сексапил. Не се забърква в клюкарски медийни спекулации и намира верен тон на "общуване" с колегите, което си е направо положително качество в този жанр.

Мария изпрати една от най-силните си години - с малко на брой, но пък качествени хитове. "Най-добрият" и "Дай жега" не спираха да звучат отвсякъде чак до късна есен, че и през зимата. Новото ú парче, макар да не бе от ранга да другите две, все пак може да се нареди сред интересните попадения през годината. Пословичен е перфектният стайлинг на Мария, която умее да носи дрехите си, а не да ги показва, нещо, с което малко публични личности могат да се похвалят. Мария задължително ще попадне в номинациите за годишните музикални награди и то в няколко категории.

Анелия разчупи визия, смени стайлинг и подхвана здраво с нови парчета. През март излезе новото ú CD, а следващите сингли подсказаха, че най-вероятно ще има и нова посока в стила. Певицата продължава да стои на завоюваните си позиции, въпреки че и тази година няма да успее да се пребори за приз в най-желаната категория.

Публиката не спира да аплодира Преслава на първо място заради обаянието ú, таланта и старите хитове. Новите песни все още са в сянката на големите песни в нейния репертоар, които не са никак малко. Певицата започна годината с хитовото парче "Дишай", направи своя версия на хитът "Пробвай върху мен", който в нейно изпълнение е с нов текст и нова емоция - "Жените след мен", а в последните дни на годината пусна "Мръсно и полека". Очакванията от Преслава през 2011-та са за повече песни и по-големи попадения. Първият ú нов сингъл "Как ти стои" излезе навръх Нова година.

Елена, безусловно, има различно отношение към музиката и това ú личи. Подобно на Вероника, и тя държи на преден план да показва своето светоусещане и да ú е комфортно в това, което прави. За жалост такива изпълнители понякога остават малко неразбрани - и от своите /разбирайте попфолк феновете/, и от другите. Най-хитовите парчета в репертоара и на двете бунтарки на фолка определено бяха преди 2010-та година. Това съвсем не значи, че през тази няма да ни изненадат с нещо толкова хитово като "Първата-последната" или "Слушай ме, любов", да речем.

Райна като цяло заложи на некомерсиалните проекти, които няма как да я изстелят на върха в най-комерсиалния жанр, но пък определено радват нейната твърда аудитория, която я подкрепя вече 10 години. Най-големият й плюс през годината -  авангардните сценични решения, подобаващо допълнение към песните й.

Емилия - една от най-нежните и лирични певици, направи доста нови парчета и нейната най-голяма заслуга за фолка през 2010-та е, че остави на феновете една прекрасна и хитова балада "По твоите следи". Албумът ú като цяло впечатли с песни като "Пробвай ме", "Така ми харесва", "Искаш ли", "Няма как"...

Малина направи едно силно завръщане в първите позиции на жанра, след като сама си бе дала нещо като творческа почивка. На лятното турне тя доказа, че още владее силата да прави ярки и запомнящи се номера и явно така ще бъде и занапред. Малина е перфекционист по отношение на шоуто и го показа на всички сцени, на които пя.

Джена, ще се съгласите, е имала и по-силни години, и по-големи хитове от "Стойки не чупи", "С повече от две", "Къде е пича" или "Не ставаш", излезли през 2010-та, и пак ще ги има, сигурна съм в това, защото е гласовита певица, с усет и към словото, и към музиката. И тя, както и повечето фолк певци, с успех прави кавъри, но в случая с парчето на Драгана - "Все бих дала да си ту", е ясно, че няма как кавъра да е по-силен от оригинала, който вече две години не слиза от плейлиста с най-предпочитаните песни.

Глория винаги следва своя стратегия за това кога и какви песни да предлага на публиката. През 2010-та няколко песни се бориха за вниманието на феновете, станаха популярни и коментирани. "До последната сълза" и "Почти непознати" са най-новите сингли, "Целувай още" и "Вярвам в любовта" пък се появиха по-рано, докато все още почитателите ú се надяваха новото CD да излезе през 2010-та.

Ивана пусна "Уникална", "Душ или направо", "Уличник", "Падни на колене", песни, които получиха много добра популярност, но няма как да се наредят сред мега хитовете ú. В началото на годината Ивана направи клубно Live турне "Ивана - 10 години любов... и пак любов", а в края на 2009-та бе тиражирано CD-то ú със същото заглавие, като имаше и лимитирана серия от него. Убедена съм, че това турне можеше да бъде на концертната сцена, а не на клубната, ако имаше спомоществуватели. Убедена съм, че Ивана заслужава да има повече концерти като онзи, който направи в Пловдив... Дали заради икономическата криза или пък заради това, че става дума за попфолк, почти не се намират спонсори, които да подпомогнат едно такова начинание на доказал се изпълнител. Жалко!

Камелия има защо да е доволна от 2010-та, нищо че за първи път пропусна /по свое желание/ лятното турне на "Планета". Звездният статут никой не може да ú отнеме поради най-малко две причини - златен арсенал от хитове и безподобно сценично присъствие. Когато Камелия е на сцената, няма нужда от балет или каквито и да е второстепенни герои, тя е напълно достатъчна, за да прикове вниманието на всеки. Когато Камелия не участва в някое музикално събитие, липсата ú винаги е осезателна и меломаните пак я коментират, колкото и странно да изглежда това. През 2010-та Камелия за втори път прие предизвикателството да бъде телевизионна водеща. Струва ми се, по-облагодетелствана в случая е телевизията, по която се излъчва предаването, отколкото певицата. По този повод, ми се върти натрапчиво една идея - какво би се получило, ако продуцентите от No Frame Media разменят водещите - Камелия  "В джаза в събота вечер", а "Споделено"-то да бъде с Вили Сечкова, няма ли тогава да са си точно на местата очарователните дами?!

С по два сингъла се представиха през изтеклата година Нелина и Тони Дачева. "Не съжалявам" и "Как го правиш" се харесаха на феновете на Нелина, като по-голям успех имаше първата. На "Опасен чаровник" и "Усмихвай се" заложи Тони, за да зарадва меломаните, които отдават заслужено внимание на големите имена в жанра.

Гергана също изпрати нелоша година, в която успя да пусне няколко сингъла - "Да започнем от средата", "Нова любов", "Facebook" и за финал - "Който иска да вярва", а на нас ни се иска да вярваме, че ще успее да намери своя нов тотален хит от ранга на "Губя те бавно".

След смяната на музикалната компания, Бони преседя почти цяла година в очакване на големия си хит. Певицата пусна няколко сингъла, които не успяха да се наредят сред най-големите ú хитове, но в края на 2010-та категорично ни показа, че знае как. "Знаеш как", макар без клип, вече е сред най-желаните парчета. Великолепно бе представянето ú във "Великолепната шесторка", а този ú успех е голям плюс и за музикалната компания, в която е.

Кали също подписа с "Пайнер" и съвместната им работа даде плод. "Хоризонтално-вертикално" беше ордьовърът, последван от основния ú хит през 2010-та, с провокативното заглавие "Като те почна". Изкушавам се да кажа, че заслугата за тази песен не е на първо място в музикалната компания, а в авторите, на които Кали е поръчала нещо по-комерсиално. Не е нужно човек да има шесто чувство, за да долови, че Кали е една от най-класните, умни и образовани певици и ще намери с какво да ни впечатли и през тази година.

Теодора изпрати добра година за себе си. Презентирано бе 5-тото ú CD с добри музикални попадения, някои от тях излязоха като сингли преди това. Най-големият хит на Теодора през годината е "Моят номер". Вероятно ú отива този кавър, а и го изпя преди да стане така популярна у нас оригиналната гръцка версия. Иначе "Онази", "Бройките", даже "Държа те" и "Любовница", получиха аплодисментите на публиката.

Алисия може да не случи в личен план през 2010-та, заради раздялата си с Валери Божинов, шумно разгласена и в медиите, а твърде разкрепостеното поведение на бившия ú и новата му изгора - палавата Николета, да ú създадоха големи главоболия, но пък професионално нещата ú се подредиха съвсем добре. Няколко сингъла, сред които дует с Флори, добре разположени през годината и като за финал - CD. "Твърде грубо", "Твоя тотално", "Важно ли ти е" се наредиха сред хитовите песни в жанра.

Емануела и през изминалата година доказа, че е "Буря от емоции" - сменя цветове на косите - черно-русо-черно-русо, събра се отново с любимия си Денис и дори се сгодиха, сана рекламно лице на вино, пусна по необичаен начин CD-то си и завърши една успешна година с хитовото парче "Преди употреба, прочети листовката", преди това пък радваше с "Досещай се сам", "Големите рога" и още хитове.

Ивена и Джина Стоева стартираха успешно есенния сезон със съвместното си парче "Една новина". През годината те провокираха и с по няколко сингъла. Джина скандализира с "Това ли искаш", пусна още "Сърце на два етажа". Ивена захвърли задръжки и се снима в еротично списание, дори се реши да смени червения цвят на косите си за видеото към "Два пръста". В първите месеци на 2010-та от нея чухме парчето "Сметката".

Пепа се сбогува със Секса и заложи на фамилията си Петрова. Певицата, която се слави с крайно откровените си коментари за попфолка и шоубизнеса, успя да пробие на сръбския пазар и възнамерява да продължава в тази посока, защото е убедена, че съседите ни оценяват на първо място музикалния талант.

Таня Боева и Рени подписаха мениджърски договори, съответно с "Ара Мюзик" и с "Diapason Records", и така сложиха край на дългогодишната си работа без музикална компания зад гърба си. Таня пусна нов албум, в който се откроиха няколко хитови попадения, а Рени представи три нови песни.

Румина смени музикалната си компания и заложи на нова визия и стил. "Пий една студена вода" постави началото ú като изпълнител на "Ара Мюзик", а "Казах ти" ни представи първия толкова впечатляващ клип на нейна песен.

Най-големият успех на Десислава през изтеклата година е това, че пусна свой телевизионен канал. Тепърва ще се коментира колко успешен е той. Ангелогласната певица взе акъла и на ценителите на класическата музика. Това стана възможно благодарение на Рашко Младенов - директор на русенския драматичен театър. Той кани Десислава за един различен концерт - съвместен спектакъл на Операта и Драматичния театър. Тогава гласовитата певица представя "Summertime" на Джордж Гершуин и "Memory" - култовото парче от мюзикъла "Котките" по Андрю Лойд Уебър и изумява русенската публика, като показва класа, завидни гласови способности и стил.

В личен план Софи Маринова се разделяше и събираше с Дачо, а в професионален се раздели, предполагаме временно, с Устата и той направи дует с Азис, но пък за щастие не се раздели с хитовите си попадения - "Страст" и "Зараза" владееха публиката. Излезе и MP3 бестов албум с 64 хита.

И Лияна, подобно на Алисия, имаше трудна година в личен план и разочарования в любовта. Певицата понесе какви ли не грозни обиди, без ни най-малко да е заслужила нито една от тях. Ситуацията, в която попадна покрай Благо Георгиев, съвпадна с излизането на CD-то ú. В крайна сметка Лили излезе достойно от скандала, а новите песни, които изпя спечелиха вниманието на аудиторията. Тя и Антонина са ми крайно интересни и като автори.

За Антонина 2010-та е най-успешната ú година като певица. Най-сетне тя реализира своя първи албум и първа стихосбирка. Без да е агресивно шумна или пък скандална, тя заложи преди всичко на песните си и те намериха своята аудитория, въпреки че не се наредиха сред големите хитове.

Славена и Соня Немска, извадиха на показ не само нови песни, но имаха своите постижения в публичното пространство със словесния си дуел заради неустоимия за тях Денислав, който на всичкото отгоре ще атакува не само фолк певици, но и фолк сцената. За целта шуменският плейбой подписа договор за певец с Китаеца. В този случай е повече шоу, отколкото бизнес.

2010-та бе с положителен знак още за Траяна, Сиана, Димана, Яница, Валя, Татяна, Силвия, Дебора, Кристиана, Валентина, Виктория...

Теди Александрова направи своя интересен и добър дебют, а и публиката изглежда остана доволна от песните, които тя успя да реализира. Като най-силни попадения са дуетът ú със Соня Немска "Мокри сънища" и "В твоето легло".

Новата година дойде с нови надежди за всеки, в това число и за фолк изпълнителите. Не забравяйте, че имате право на избор какво и колко често да слушате и харесвате, а пък на музикалните медии това ни е работата - зорко да следим и прецизно да обобщаваме вкуса на публиката.


62    коментара  |    рейтинг: 3.67  |  Принтирай

КОМЕНТИРАЙ

Подреди:  Първите отгоре  |  Последните отгоре
#62   nansi  |  17 January.2011 / 11:58

nai sku4nata e galena

#61   sofija  |  12 January.2011 / 05:19

samo maria ajde napred

#60   44  |  10 January.2011 / 11:13

Само Анелия и никой друг!!!

#59   Стефани  |  8 January.2011 / 22:00

Камелия е номер едно!!! Ако някой не я харесва не знам какво да му кажа.. Се едно да сравним песните на Румяна с тези на Андреа... Андреа също има хубави песни, но са моментни ако мога така да се изразя.. Докато песните на Румяна още се помнят.. Както и на Камелия хитовете който направи през 1998; 1999 и 2001 ... И се надявам че ще продалжава да радва феновете си!!! :)

#58   DoMiNiKa  |  8 January.2011 / 11:48

Gal4eto e varha!!!

#57   ico  |  7 January.2011 / 23:00

Mariq pevica na 2010 vqrno e 4e ima silikon v ystnite i ne se haresva vagnoto e 4e iskara 3 totalni hita ot koito 2 mega hitowe i koito sa razl po zvu`4ene klipa na pesenta Ti pozna li me e mnogo edtestven seksapilen i moderen vagnoto e 4e se starae da pee 4e podarga interes 4e estvena vsi4ko si kazva a ne da krie i zlobarstva kato drygite i naistina zaslugava nominacii tazi godin v nai prestignite nominacii pevica pesen videoklip dori i nqkoq spec nagrada yspeh i ne zabravqite i starata mariq koqto be6e tolkova hitowa i obiàna vagnoto e 4e se starae i pee na givo mnoo e qka tvoi verni fenove ico i galq

#56   33  |  7 January.2011 / 00:57

Anelia i nikoi drug ne zaslujava da e pevica na 2010.Neiniyat dulgogodi6en trud tryabva da se vuznagradi.Raboti uporito i napravi ka4estvana produkcia,zatova g-n Dimitrov e dlujen da ne si zatvarya o4ite .

#55   Редактор  |  6 January.2011 / 21:57

Добре е да се чете преди да се пишат коментари, ако не статията, то поне заглавието...Нали не искате да злепоставите Dillan с това си обобщение, че не фигурира като име сред дамите във фолка?! Бъдете по-наблюдателни, за да не грешите в изводите си!

#54   chefi  |  6 January.2011 / 21:15

izvineniq ot men za komentara

#53   chefi  |  6 January.2011 / 21:11

zashto Dillan ne e otrazen ,znachi ,Qnica,Dimana,Siana,Debora,Kristiqna i t.h.moje a Dillan ,koito napravi mnogo strahotni i stoinostni pesni ne ,neznam kakav e kriteriq

#52   denis makedonija  |  6 January.2011 / 19:35

Pejachki na godinata: Anelia, Galena, Cvetelina, a mozebi i Preslava.

#51   Reni  |  6 January.2011 / 14:55

I za6to Galena da zaslyjava a Aneliq ne? Da ne bi da e izkarala nqkakuv hit kato luja e naprimer samo nqkakvi mazni maaneta koito stavaha hitove za mesec-dva

#50   -  |  6 January.2011 / 14:45

Определено годината беше силна за Цветелина Янева, Андреа, Галена и може би Анелия...всяка от тях заслужава да е певица на годината малко или много, но на концерта 9 години планета се видя, че тази година Галена ще я направят певица на годината.

#49   ksdj  |  6 January.2011 / 14:11

Abe kakva Galena kak moje da se izlagate taka
Aneliq 6te e pevicata
kakvi sa tezi obqvqvaniq predvaritelno koq e pevica № 1
ZA6TO ne dostiga na Aneliq
tq e pevica na godinata

#48   Ради  |  6 January.2011 / 14:07

Що бе, B.o.B, за мене статията на Емилия Стоянова си е екстра. Всичко си е точно така. На тебе не ти изнася, че не е писано, че твойта певица е №1. Като направи хитове ще стане. Субективно е твойто мнение, а не на журналист, който знае какво се харесва от слушателите.

#47   B.o.B  |  6 January.2011 / 13:30

Емилия Стоянова за пореден път се излагаш само както ти си знаеш... Спри се вече да подчертаваш каквото ти си искаш бъди малко или много по-обективна. Галена, каква певица е, ще ми я бутате като още не се е научила да си отваря устата за пеене, а само за (всички знаеме). Преслава си заслужава за пореден път цялата адмирация и цялата обич от всички. Може да не се е бутала като Галена за 1 седмица дето искара 3 клипа -от 1 до 5 ноември- (За пари, Запали и Аларма). Така не се прави защото преди това 6 месеца без нищо. И от песните в албума стана най-много само 2 песни хитове. Преслава беше пак по-искана, пак по-обичана и пак по-уважавана заради това че не е проститутка, а че има невероятен и неповторим талант, и тотални хитове.

#46   hg  |  6 January.2011 / 11:22

samo galena

#45   Nikola  |  6 January.2011 / 10:57

Ako ne e nomimirana PRESLAVA(ma da iskam da e tq i da VZEME NAGRADATA),moq glas otiva pri ANELIQ.Spored men tq bi tqbalo da bde Pevica na 2010-super peni(hitove normalno),neveroyatni klipove shto taka i mn dobra viziq!!!

#44   Румен  |  6 January.2011 / 10:31

"С кое право" на Галена я знаят 5/6 човека, въобще не е кой знае каква стойностна песен, още по-малко хит, смешно е да се твърди нещо, което в действителност не е . "Запали" и "За пари" не са въобще толкова харесвани колкото ги изкарвате, супер голям глупост от страна на Галена беше да ги пуска в един и същи ден, така вместо да станат хитове и двете песни, нито една не стана. "На две големи" си беше хит, но излезе в края на 2009 г., а клипа в 2010 г. "Тихо ми пази" наистина си беше хита на Галена за 2010 г., въпреки, че на мен тази песен ми е супер противна и без мислена. "Блясък на кристали" си беше най-големия провал. От тази песен се очакваше да стане супер хит и да "отнесе" "Пия за тебе" за Преслава и Елена, но това видимо не стана. "Аларма" е единствената песен на Галена, която лично на мен много ми харесва, и до сега продължавам да слушам все едно е нова песен. За мен Галена не е толкова заслужила тази награда, най-малкото на турнето се видя, че не може и две изречения да изпее правилно, камоли цяла песен. Истинската певица на годината за мен е Цветелина Янева, направи доста хитове два от които тотални хитове, които всеки втори знае и пее - "За контакти" и дуета "Влез". Всичките й песни от тази година много харесвам с изключение на последната "Давай, разплачи ме" - доста ми е блудката като текст иначе музиката и клипа са на много високо ниво. Интересно ми е да видя какво са направили с Мария в песента, която се очаква да излезе до края на месец Януари.
С всичко, което е написано за Ивана съм съгласен. Само, че "Уникална" и "Падни на колене" станаха хитове, и бяха по извесни от другите две песни. Също много се радвам, че през 2010 г. нито една песен на Ивана не изтече в Интернет пространството преди нейното официално пуската. "Баладичен хит на 2010 г." за мен трябва да стане "Падни на колене". Дано Ивана успее в близките две/триседмици да извади нова песен и нов клип, а да края на месеца на извади и така дългоочаквания албум и разбира се дуета с Глория.

#43   k..  |  6 January.2011 / 09:41

cvetelina qneva sa6to napravi mnogo hubavi pesni ne e samo galena !!

#42   eli  |  6 January.2011 / 09:00

GALENA...za pevica na godinata napravi dosta xybavi pesni

#41   da  |  6 January.2011 / 08:14

Aneliq pevica na godinata

#40   simona  |  6 January.2011 / 07:41

Galena...tq e s nai mnogo y4astiq kakto i preslavaedni ot nai temperamentnite imogat da ob6tyvat s pyblikata i da q zabavlqvat idvaim ot vatre

#39   tetq  |  6 January.2011 / 07:37

galena 6te pevica na godinata

#38   vakata  |  6 January.2011 / 01:26

Preslava e pevicata s pev4eski vuzmojnosti, a ne Galena - znaem q kvo moje no opredeleno ne e peeneto zle si tam mila sorry :(

#37   8  |  6 January.2011 / 00:30

Анелия е тази ,която заслужава приза " Певица на годината"..., но понеже не е лигла и въртиопашка, като повечето от тях, нейните фенове знаем ,че няма да и дадът полагащата и се награда....Затова ще я подкрепяме да направи отново промяна във фолк музиката, защото за съжаление през 2010г.тръгна в обратна посока/къв "селската баня" и "Радка пирадка",кючеците/.Това тя го може и сме убедени, че ще го направи, за да се върне доверието на хората в този жанр у нас.Нейната музика ще е вечна и ще остане във времето!!!

#36   meri  |  6 January.2011 / 00:06

ПРЕСЛАВА! Певица на 2010!

#35   Kristian-GLORIA_FAN  |  6 January.2011 / 00:00

Най-добрата----->Глория :*

#34   slun4o  |  5 January.2011 / 23:37

GALENA! Tq si zasluji titlata s neveroqtnite hitove i prekrasni klipove :) stilna s unikalni parcheta i zashemetqvashta viziq. Galena zaslujava da stane ""Pevica na godinata"", no dori i da ne vzeme priza, tq shte si ostane nai-dobrata!

Име *:
E-mail

Коментар:
Код
за сигурност *:
security code
Напишете символите в полето:Магазин за бижута